Nőnapi tüntetések Törökországban a nők jogaiért és a népszavazás ellen

Sok ezer ember vonult az utcákra Törökország több városában a nőnapon, ezek egyúttal tüntetések voltak a nők jogaiért és az április 16-ra kiírt népszavazás ellen. A referendumon arról az alkotmánymódosításról szavaznak, amely szerint megszűnik a miniszterelnöki tisztség és az államfő lesz a végrehajtó hatalom vezetője.

Az AFP hírügynökség tudósítójának becslése szerin Isztambulban több mint 10 ezren voltak a felvonulók, zömmel nők, és követelték, hogy „legyen vége a férfiak nőkkel szembeni erőszakcselekményeinek”, valamint Recep Tayyip Erdogan elnökre utalva azt kiabálták: Tayyip, Tayyip, fuss, fuss, mert jövünk!

A tömegben vonuló viszonylag kevés férfi némelyike olyan táblát vitt, amely arra buzdított, hogy az emberek szavazzanak nemmel április 16-án. A tüntetés erős rendőri jelenlét mellett, békésen folyt le.

Az ankarai nőnapi felvonuláson is arra biztatták az embereket, hogy voksoljanak nemmel a referendumon. Az ország főleg kurdok lakta délkeleti részén, Diyarbakir utcáin több százan követeltek több jogot a nőknek.

A 80 millió lakosú Törökországban évente több száz nőt ölnek meg, sokukat a férjük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?