Mexikót aggasztja a családok szétválasztásának terve

Mexikót nagyon aggasztja Washington azon terve, hogy az országba Mexikó területéről érkező illegális bevándorló nőket és gyerekeket szétválasztják, így akarván elrettenteni őket attól, hogy megkíséreljék az illegális határátlépést - közölte kedden az ország külügyminisztere.

Luis Videgaray - miután tárgyalt a témáról parlamenti képviselőkkel - bejelentette, hogy a tervvel szembeni fenntartásukról tájékoztatta John Kelly amerikai belbiztonsági minisztert. Az intézkedés „jóvátehetetlen kárt” okozna sok családnak - tette hozzá.

Kelly hétfőn egy tévéinterjúban megerősítette azokat a sajtóhíreket, miszerint a bevándorlási hatóságok a jövőben szétválasztanák az országba illegálisan belépő családokat. Mint kifejtette: a nők és a gyerekek szétválasztásával az a cél, hogy elrettentsék a veszélyes útra vállalkozókat.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a gyermekekről az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma fog gondoskodni. A szülők őrizetbe kerülnek, s ott várhatják meg kitoloncolásukat vagy a bevándorlási engedélyt.

A jelenlegi gyakorlat szerint a kitoloncolásukat vitató, vagy menekültstátust kérő illegális bevándorlókat az adatok felvétele után általában gyorsan kiengedik az őrizetből, és mindaddig az Egyesült Államokban maradhatnak, amíg az ügyük meg nem oldódik.

Clarissa Martinez, a latin-amerikaiak legnagyobb egyesült államokbeli jogvédő szervezetének, a NCLR-nek az alelnöke azt mondta egy keddi sajtóértekezletén, hogy az intézkedésnek nem volna értelme, mert ily módon az illegális bevándorlók fogva tartása nagyon sokba kerülne.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?