Elrettentésből elválasztanák az illegálisan Amerikába érkező nőket a gyerekeiktől

John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter egy televíziós interjúban megerősítette hétfőn azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a bevándorlási hatóságok azt tervezik, hogy a mexikói határra illegálisan érkező nőket és gyermekeket szétválasztják.

Mint a CNN-nek kifejtette: a nők és a gyermekek szétválasztásával az a cél, hogy elrettentsék a veszélyes útra vállalkozókat. Kérdésre válaszolva John Kelly leszögezte, hogy a gyermekekről az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma fog gondoskodni. „Nagy a gyakorlatunk a kísérő nélküli kiskorúakkal” – fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy a gyermekekkel emberségesen bánnak majd, csakúgy mint a szüleikkel.

A szülők őrizetbe kerülnek, s ott várhatják meg kitoloncolásukat vagy a bevándorlási engedélyt. Kelly nem részletezte, hogy a szülők letartóztatása után a gyermekek hová kerülnek, csak annyit mondott: kevésbé „szigorú” szállásra viszik őket, s vagy egy államilag kijelölt gondnok, vagy egy Amerikában élő rokonuk gondjaira bízzák őket.

John Kelly hangsúlyozta: mindent megtesz majd azért, hogy elrettentse a Közép-Amerikából útnak indulókat attól, hogy emberkereskedők hálójába kerülve nekivágjanak a nagyon veszélyes útnak az amerikai határ felé. A miniszter utalt arra is, hogy szociális intézmények és segélyszervezetek adatai szerint a Közép-Amerikából útnak induló nők kilencven százaléka útközben erőszak áldozatává válik.

A jelenlegi gyakorlat szerint a kitoloncolásukat vitató, vagy menekültstátust kérő illegális bevándorlókat az adatok felvétele után általában gyorsan kiengedik az őrizetből, és mindaddig az Egyesült Államokban maradhatnak, amíg az ügyük meg nem oldódik.

Az interjúban a belbiztonsági miniszter kitért arra is, hogy a hétfőn nyilvánosságra hozott elnöki rendeletben szereplő hat ország mellett „még további 13-14 országra” fordítanak különleges figyelmet, illetve ellenőrzik különleges szigorral az onnan beutazni akarókat. A miniszter azonban nem nevezte meg a kérdéses országokat. „Nem hiszem, hogy a listát bővítjük, de vannak még országok, amelyektől azt fogjuk kérni, amit Iraktól, vagyis hogy jobban működjenek velünk együtt, adják meg nekünk az országunk biztonsága szempontjából fontos információkat” – mondta. Hozzátette: nem kizárólag muszlim többségű országokról, vagy közel-keleti államokról van szó.

Kapcsolódók

Kimaradt?