Trump újra nekifut az beutazási tilalomnak

Másodszor is nekifutott Donald Trump, hogy megtagadja számos, többségükben muzulmán országok lakóinak a beutazását az Egyesült Államokba.

Az elnök ugyanakkor hallgatott a Pentagonra, így Irakot levette a beutazási tilalom hatálya alá eső országok listájáról. Az új rendelet kisebb változtatásokat tartalmaz a sokat kritizált első beutazási tilalomhoz képest: a tilalom alá Irán, Jemen, Líbia, Szíria, Szomália és Szudán tartozik. Ezekből az országokból egyetlen vízumkérőt sem engednek be meghatározott ideig.

A Fehér Ház azt reméli, így már nem tudják annak alkalmazását felfüggeszteni az illetékes bíróságok, ahogy tették azt az eredeti rendelettel.  Trump korábban három különböző bíróságon is vereséget szenvedett. Bár az elnök korábban azt ígérte, jogi úton küzd meg igazáért, végül egy új rendelet elfogadása mellett döntött stábja. A jogi meccs ettől még nem marad el.

A rendeletet a New York Times értesülése szerint úgy időzítették, hogy elterelje a figyelmet az elmúlt napok botrányairól. Trump múlt héten több dicséretet is kapott első kongresszusi beszéde kapcsán, azóta viszont csak negatív hírek voltak olvashatóak az elnökről és stábjáról – írja a HVG.

Kapcsolódók

Kimaradt?