Totális patthelyzet alakulhat ki az izraeli kneszetben

Totális patthelyzet alakulhat ki a keddi előrehozott izraeli parlamenti választások után: a szavazatok 99 százalékának összeszámolása után mind a jobboldali, mind pedig a baloldali pártok 60-60 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben.Likud

Az exit pollok eredményeinek nyilvánosságra hozása után Benjámin Netanjahu, a Likud párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje facebookos oldalán köszönetet mondott "az izraeli polgároknak, akik éltek demokratikus jogukkal".

Netanjahu, akinek pártja a Jiszráél Béténu (Izrael a hazánk) párttal közös listán 31 mandátumot szerzett, úgy véli, hogy "az exit poll eredmények szerint Izrael polgárai egyértelműen kinyilvánították akaratukat, hogy tovább szolgáljak miniszterelnökként, és a lehető legszélesebb kormányt alakítsam meg"- áll a bejegyzésben.

Netanjahu invitáló szavakat intézett Jair Lapidhoz, a Jes Atíd nevű centrista párt vezetőjéhez, amely a második legtöbb mandátumot szerezte a választásokon. "Lehetőségünk van nagy dolgok véghezvitelére Izrael népének javára" - mondta.

A 11 mandátumot szerző Bájt Hajehudi (Zsidó otthon) egyik vezetője a Likud természetes szövetségesének nevezte pártját, szégyenteljesnek és a kampány velejárójának mondta eddigi nézeteltéréseiket.

Seli Jehimovics, a szociáldemokrata Munkapárt elnöke a Facebook közösségi portálon azt írta, hogy "politikai dráma" bontakozik ki Izraelben a választás után.

"A végleges eredményeket csak szerda reggel tudjuk meg. Mindent elkövetek - és már el is kezdtem ezen dolgozni este -, hogy a szociális-gazdasági ügyeken alapuló koalíciót hozzak létre, hogy megakadályozzam egy Netanjahu-kormány létrejöttét"- osztotta meg gondolatait.

A választások legnagyobb meglepetésének, a Jes Atídnak az élén álló Jair Lapid egyelőre csak köszönetet mondott híveinek.

Az exit pollok végleges eredményeiket a következő órákban pontosítják, a katonák és a külföldön szavazók eredményeit pedig szerdán számolják össze. Elméletileg a végleges adatokkal akár meg is fordulhat a jelenlegi jobboldali és baloldali blokk közti különbség.

Az egyik izraeli televíziós csatorna szakértői szerint a januári választási eredmények szinte bizonyosan előrevetítenek egy akár hónapokon belüli új választást.

A Likud-Jiszráél Béténu közös lista az első exit poll eredmények szerint 30-31 mandátumra számíthat a következő parlamentben. A két párt választási szövetsége csak a kampányidőszakra vonatkozott, eredeti megállapodásuk szerint az új parlamentben ismét önálló pártként jelennek majd meg. A Likud a mandátumok kétharmadára, vagyis körülbelül húsz helyre számíthat.

A második legnagyobb pártnak, a centrista Jes Atídnak (Van jövő) 19 mandátumot jósolnak, de a katonák és a külföldi szavazatok összeszámlálása után akár húsz helyet is szerezhet a párt, melynek vezetője a Vajdaságból Izraelbe vándorolt magyar anyanyelvű néhai Tomi Lapid fia, Jair Lapid.

A harmadik a szociáldemokrata Munkapárt lett 15 mandátummal. Seli Jehimovics, a párt vezetője előre kizárta annak lehetőségét, hogy részt vegyen egy Benjámin Netanjahu vezette kormánykoalícióban.

11 helyet szerzett a 120 tagú parlamentben a telepeseket támogató nacionalista vallásos Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) és a vallásos keletiek Sász pártja.izr

Kimaradt?