December elsejétől vízum nélkül utazhatunk Kanadába

December 1-től teljesen feloldja a román állampolgárok vízumkötelezettségét Kanada – ez a legfontosabb eredménye Románia számára annak a szabadkereskedelmi megállapodásnak, amelyet az Európai Parlament hagyott jóvá szerdán az Európai Unió és Kanada között.

Nem kell az év végéig sem várniuk viszont azoknak, akik az elmúlt 10 évben jártak már Kanadában, vagy jelenleg is érvényes, az Egyesült Államokba való beutazásra feljogosító vízummal rendelkeznek. Ők átutazhatnak Kanadán vagy meglátogathatják az országot.

A rendelkezés a turistákra vonatkozik: a munkavállalási célú beutazás Kanadába továbbra is engedélyhez kötött.

A megállapodásban egy olyan kitétel is szerepel, amelynek értelmében, ha jelentősen megugrik a bevándorlók száma, a kanadai fél fenntartja a jogot arra, hogy ideiglenes jelleggel ismét bevezesse a vízumkényszert. Ez a kitétel azonban csak három évig érvényes.

A vízummentességről már tavaly októberben döntés született az EU-Kanada ottawai csúcstalálkozóján, amikor a CETA-megállapodáshoz való hozzájárulása fejében Románia kilobbizta a vízumkötelezettség eltörlését.

Jóváhagyta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén. Az egyezményt 408 igen szavazattal, 254 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a strasbourgi ülésen. Az EP épülete előtt nagyjából száz civil tüntetett szerda délelőtt a parlamenti jóváhagyás ellen, a szavazás előtti percekben pedig több képviselő azt skandálta az ülésteremben, hogy "nemet a CETA-ra!".
A szerződés rendelkezéseinek többsége már áprilisban hatályba léphet, de az egyezményt még a tagállami parlamenteknek is ratifikálniuk kell, ami szakértők szerint évekig is eltarthat.
A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?