Az EU kész befagyasztani Lengyelország szavazati jogát

Az Európai Unió kész befagyasztani Lengyelország szavazati jogát az integrációs szervezeten belül, ha Varsó nem a jogállamiság útján halad - jelezte hétfőn Berlinben Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke.

Az európai tisztségviselő - volt finn miniszterelnök - a Reutersnek adott nyilatkozatában utalt arra, hogy Angela Merkel német kancellár kedden Varsóba látogat, találkozik Beata Szydlo miniszterelnökkel és Andrzej Duda államfővel, valamint Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnökével és ellenzéki vezetőkkel.   

Ezzel kapcsolatosan Katainen kifejezte reményét: a kancellár segít majd meggyőzni a lengyel vezetőket, hogy tartsák tiszteletben az európai alapértékeket.  

„Nem lehet szó kompromisszumról, amikor a jogállamiságról van szó” - szögezte le a bizottság alelnöke, aki szerint egy állam vagy követi a jogállami elveket, vagy figyelmen kívül hagyja azokat.

Ez utóbbi esetben Európa korántsem lehet nyugodt - tette hozzá. Emlékeztetett: Az európai uniós szerződések felhatalmazzák a bizottságot, hogy adott esetben felfüggeszthesse valamely tagország szavazati jogát. Hozzátette azonban: az EU-tisztségviselők még reménykednek abban, hogy meg lehet győzni a lengyel kormányt az irányváltás fontosságáról.  

Katainen egy másik témát érintve megállapította: Brüsszel még mindig lát némi esélyt az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) felélesztésére. Figyelemre méltónak nevezte, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampányában megtámadta az ázsiai-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, valamint az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt, de nem állította külön célkeresztbe a TTIP-t. Emiatt még van némi remény - állapította meg Katainen.

Kimaradt?