Az Európai Bizottság „nagy aggodalommal” figyeli a fejleményeket

Közös állásfoglalásban ítélte el Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans, az EB bel-és igazságügyi együttműködésért felelős biztosa a romániai Btk.-módosítást. A brüsszeli döntéshozók „nagy aggodalommal” figyelik a fejleményeket. 

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük az EB vezetőinek állásfoglalását: 

„A korrupcióellenes harcot folytatni kell, nem megállítani. Nagy aggodalommal figyeljük a legújabb romániai fejleményeket.

Az Európai Bizottság számára létfontosságú a korrupcióellenes harc során elért eredmények vissza nem fordíthatósága, ugyanis a Bizottság csak így mérlegelheti az MCV-monitorozás esetleges felfüggesztését.

A múlt héten nyilvánosságra hozott MCV-jelentésünkben elismertük az ügyészek és bírák munkáját a magas szintű korrupció visszaszorítása terén. Ugyanakkor, egyértelművé tettük, hogy bármilyen lépés, amely veszélybe sodorja ezt a folyamatot, vagy gyengíti a korrpucióellenes harc terén érdekelt intézményeket, hatással lesznek a jövőbeli jelentésekre.

A Bizottság figyelmeztet a visszalépések ellen és alaposan áttanulmányozza a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendeletet, valamint a közkegyelmi törvénytervezetet."

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?