Rég nem volt Romániának ilyen rossz sajtója

Nem maradt visszhang nélkül a nemzetközi sajtóban sem a romániai büntető törvénykönyv módosítása az éj leple alatt.

Az Associated Press amerikai hírügynökség arra hegyezte ki jelentését, hogy a Grindeanu-kormány keddi határozatával súlyos csapást mért arra folyamatra, amelyet Románia évek óta folytat a korrupció visszaszorítása érdekében.

„A román kormány elfogadott egy olyan sürgősségi kormányrendeletet, amely részben kivonja a hivatali visszaélést a bűncselekmények köréből és ezzel óriási csapást mért a korrupcióellenes harcra ebben a kelet-európai országban. A rendelet ellen emberek tömegei tüntettek több városban, a kormány épülete előtt tüntetők azt vetették a kormány szemére, hogy a tolvajokhoz hasonlatosan az éj leple alatt léptek” – írta a New York Times.

Az ABC News is a tüntetésekkel indította tudósítását. Megszólaltatja Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyészt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a DNA munkáját lehetetleníti el a kormány. Az amerikai hírtelevízió szerint az emberek „vörös pestisnek” nevezték a Szociáldemokrata Pártot (PSD). 

A Washington Post terjedelmes hírben veszi át a Reuters hírügynökség helyszíni tudósítását. A tekintélyes lap szintén arra hegyezte ki anyagát, hogy ezzel hosszú évek korrupcióellenes munkáját nullázza le a szociáldemokrata kormány. 

A France-Presse hírügynökség Klaus Johannist idézi, amikor az államfő azt nyilatkozta a sürgősségi kormányrendelet elfogadása után, hogy a keddi nap gyásznapként vonul be a román jogállamiság történelmébe. A francia hírügynökség is kitér az utcai tüntetésekre és emlékeztet, hogy az Európai Bizottság által múlt héten közzétett MCV-jelentés is arra figyelmeztette a román hatóságokat, hogy ne hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek gyengítik a korrupcióellenes harc hatékonyságát.

 A Reuters hírügynökség szerint a keddi események tíz évvel vetik vissza a román korrupcióellenes harcot. Tudósítanak arról, hogy a mínusz fokokkal dacolva több mint 10 ezren vonultak utcára Bukarestben a kormány távozását kérni.

Az Euronews arra emlékeztet, hogy Románia szémít az Európai Unió egyik legkorruptabb országának, ahol politikusok tucatjai ellen indítottak eljárást hivatali visszaélés miatt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?