Világszerte felháborodást váltott ki Trump bevándorlást szigorító rendelete

Világszerte heves tiltakozást váltott ki Donald Trump amerikai elnök bevándorlást szigorító rendelete, amely ellen az érintett muszlim országokon kívül az Egyesült Államok több hűséges szövetségese is felemelte a hangját. Még a republikánusok is ellenzik az intézkedést.

Trump pénteken a szigorítások elvégzésének szükségességére hivatkozva 120 napra felfüggesztette az amerikai menedékjogi rendszert, azonnali hatállyal és meghatározatlan időre leállította a szíriai menekültek befogadását, és legalább 90 napra megtiltotta hét ország - Szíria mellett Irak, Irán Szudán, Jemen, Líbia és Szomália - állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba.

Az intézkedés a fenti államok kettős állampolgáraira, valamint az Egyesült Államokban állandó tartózkodásra jogosító engedéllyel (zöldkártyával) rendelkezőkre is vonatkozik. Kivételt csak a diplomata útlevéllel vagy hivatalos útra érkezők, illetve a nemzetközi intézmények munkatársai képeznek. Az amerikai elnök azzal indokolta döntését, hogy az említett országok kapcsolatba hozhatók a terrorizmussal.

Az elnöki rendelet világszerte káoszhoz vezetett a reptereken. Több tranzitállomáson érvényes vízummal sem engedték felszállni a beutazási tilalommal sújtott országok állampolgárait. Az amerikai repülőtereken 109, érvényes amerikai vízummal rendelkező embert állítottak elő a New York Times című napilap szerint. Őket a kiutasítás veszélye fenyegeti, és emiatt többen bírósághoz fordultak.

Bíróságok fordultak szembe Trumppal. Három további szövetségi állam – Massachusetts, Virginia és Washington – bírósága követte a New York-i példát, és felmentést adtak a hatóságoknak, hogy kiutasítsák azokat az utazókat, akiket érint Donald Trump pénteki rendelete. A New York-i bíróság szombaton sürgős eljárással döntött a két iraki állampolgárt képviselő Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének beadványáról. Hamid Háled Dervis és Hejdar Szamír Abdel-Halek as-Saui korábban érvényes amerikai beutazási engedélyt kaptak, meg is érkeztek a repülőtérre, de ott a friss rendelet alapján őrizetbe vették őket. Ann Donelly bíró döntésében leszögezte, hogy a Trump-rendelet ellenére azokat, akik már megérkeztek a hét országból az Egyesült Államok területére, ideiglenesen nem szabad deportálni. Ez vonatkozik azokra is, akik a bírósági döntés meghozatalakor már úton voltak.

Elsőként Bagdad és Teherán tiltakozott

Iraki képviselők vasárnap tiltakoztak a beutazási tilalom ellen, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Bagdadnak és Washingtonnak meg kellene őrizni szövetségét az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel szemben.

A bagdadi kormány egyelőre nem reagált az elnöki rendeletre, de Trump döntése viharos érzelmeket váltott ki az irakiakból, akiknek hazájában több mint 5 ezer amerikai katona állomásozik az Iszlám Állam elleni harcot segítendő.

Az iraki parlament külügyi bizottsága szerint Bagdadnak a "szemet szemért, fogat fogért" elvet kellene alkalmazni az Egyesült Államokkal szemben, és ugyanígy vélekedett honlapján Muktada asz-Szadr befolyásos síita vallási vezető is.

Irán külügyminisztere, Mohamed Dzsavád Zaríf jelezte: országa nem tesz visszamenőleges hatályú intézkedéseket az állampolgárait kitiltó amerikai rendeletre, és minden, érvényes iráni vízummal rendelkező amerikait szívesen látnak az iszlám köztársaságban. Ugyanakkor "Irán viszonozni fogja a lépést állampolgárai védelmének érdekében" - tette hozzá Zaríf, aki szerint a beutazási tilalom "nagy ajándék" az utánpótlást kereső szélsőségeseknek.

A tilalom számos iránit érint, akik a márciusi perzsa újév alkalmából azt tervezték, hogy felkeresik az Egyesült Államokban élő hozzátartozóikat. Az Egyesült Államokban legalább egymillió iráni él, és az iszlám köztársaság több tízezer állampolgára látogat el az országba évente.

Theresa May sem ért egyet

A Washington megbízható szövetségesének számító Nagy-Britannia miniszterelnöke, Theresa May sem ért egyet Trump rendeletével. May vasárnap utasította a külügyminisztériumot és a belügyminisztériumot arra, hogy az ügyben vegyék fel a kapcsolatot Washingtonnal.

Trump intézkedését több más brit politikus is elítélte, és petíció indult annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a már bejelentett és Trump által elfogadott meghívás ellenére ne fogadja állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt.

Sadiq Khan, London muszlim polgármestere vasárnap "szégyenteljesnek és kegyetlennek" minősítette az amerikai elnök által elrendelt beutazási tilalmakat.

Tekintélyes republikánusok bírálják. Több vezető republikánus politikus bírálatot vagy kételyt fogalmazott meg az elnöki rendelettel kapcsolatban. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője kifejtette, szerinte is jó ötlet megszigorítani a beutazók ellenőrzését, de hangsúlyozta: „fontos emlékeznünk arra is, hogy a radikális iszlamista terrorizmus elleni küzdelemben a legfontosabb forrásaink muszlimok, mind országunkban, mind külföldön”. John McCain arizonai republikánus szenátor még kritikusabban fogalmazott. Azt mondta: az elnöki rendelet végrehajtásának folyamata zavaros, és „néhány térségben valószínűleg táptalajt teremt az Iszlám Állam propagandájának”. Bírálta az elnöki rendeletet Rob Portman ohiói republikánus szenátor is, aki a CNN hírtelevízióban azon véleményének adott hangot, hogy az elnöknek „lassítania kellene” tempóján és szorosabban kellene együttműködnie a kongresszusi politikusokkal.

Merkel, Hollande is megszólalt

Angela Merkel német kancellár sajnálattal fogadta az amerikai elnök döntését. Steffen Seibert kormányszóvivő közleménye szerint Merkelnek meggyőződése, hogy senkit sem lehet a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva "általános gyanú alá helyezni" származása vagy vallása miatt.

Az elsők között fejezte ki helytelenítő véleményét Francois Hollande francia elnök, aki leszögezte, hogy miközben Trump elutasítja a menekültek érkezését, Európa teljesítette kötelességeit, és "ezt szóvá kell tennünk". Trumpot arra kérte a szombaton folytatott telefonbeszélgetésükben, hogy tartsa tiszteletben a menekültek jogait.

Marco Minniti olasz belügyminiszter pedig óva intett attól, hogy bárki egyenlőségjelet tegyen a bevándorlás és a terrorizmus között. Kanada jelezte: szívesen látja a háború és az üldöztetés elől menekülőket, függetlenül vallási hovatartozásuktól.

"Azoknak, akik az üldöztetés, a terror és a háború elől menekülnek. Kanada üdvözöl titeket, függetlenül a vallásotoktól. A sokféleség a mi erőnk. Üdvözlünk Kanadában" - írta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Twitteren megjelent bejegyzésében, amelyet egyes amerikai sajtóorgánumok Trump rendeletére adott válasznak könyveltek el.

Van, aki támogatja

Eközben nacionalista és szélsőjobboldali erők, köztük Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV), Matteo Salvini, az olasz Északi Liga, valamint Frauke Petry, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt vezetője, üdvözölte az amerikai szigorításokat.

Követendő példaként beszélt Trump döntéséről Milos Zeman cseh államfő is. "Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke védelmezi országát, az állampolgárok biztonságát tartja szem előtt. Pontosan azt teszi, amit az Európai Unió elitje nem tesz" - tolmácsolta a cseh köztársasági elnök véleményét Jirí Ovcácek szóvivő a Twitteren közölt bejegyzésében szombaton.

Trump Twitteren védekezett

Vasárnap reggel Donald Trump Twitter-üzenetben reagált a hét, muszlim többségű országból érkezők amerikai beutazásának tilalma miatti felháborodásra. Leszögezte: “országunknak erősen védett határokra és különleges ellenőrzésre van szüksége, MOST (az elnök csupa nagybetűvel írta ezt). Nézzük meg, mi történik Európában és valójában az egész világon – szörnyűséges rendetlenség”. Majd hozzátette: “A Közel-Keleten nagy számban végeztek ki keresztényeket. Nem engedhetjük meg, hogy ez a borzalom folytatódjék”.

Védelmébe vette Trump elnöki rendeletét Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke is. Priebus az NBC televízió “Találkozz a sajtóval” című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában kiemelte: már csak “néhány tucat embert” tartanak őrizetben az amerikai repülőtereken. Hozzátette, hogy szombaton 325 ezer utas lépett be az Egyesült Államokba, és közülük csak 109-et tartóztattak fel. “Nagy részüket már kiengedték a repülőtérről, néhány tucatnyian még bent vannak, és ha nincs velük semmi baj, akkor fél napon belül ők is beléphetnek” – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?