Nagyon vegyes fogadtatása volt a Trump-beszédnek a nemzetközi sajtóban

Volt olyan lap, amelyik egyenesen fasisztának nevezte az amerikai elnök pénteki beiktatási beszédét. Mások reménykeltőnek tartják Donald Trump üzenetét. Nemzetközi lapszemle.

Brit sajtó

A brit sajtó szerint Donald Trump beiktatási beszéde arra vall, hogy az új amerikai elnök kormányzási stílusa ugyanolyan lesz, mint elnökválasztási kampánya.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap szombati szerkesztőségi kommentárja szerint az amerikai elnökök beiktatási beszédei hagyományosan a megbékélés ígéretét hirdetik, és rendszerint azt a megnyugtató üzenetet küldik a világnak, hogy az Egyesült Államok a béke és a barátság híve. Trump beszédében is fellelhető volt ez nyomokban, ám a beszéd sokáig visszhangzó eleme a többször hangoztatott "America first" - Amerika mindenekelőtt - jelszó lesz.

A kifejezés ismerősen hangzik: Trump emberei is gyakran használták az új elnök külpolitikai elképzeléseit összegezve, de ez volt a jelszavuk az amerikai elszigetelődés szószólóinak is, akik az 1940-es években a kiegyezést szorgalmazták a háborús részvétel helyett - áll a The Times szombati értékelésében. A lap szerint Trump bizonyosan tudatában van ennek a történelmi visszhangnak, de a jelek arra vallanak, hogy ez nem fogja őt zavarni.

A Financial Times című londoni üzleti napilap szintén arra a következtetésre jut szombati szerkesztőségi cikkében, hogy Trump kampányának elemei elnökségének is elsődleges elemei lesznek. Trump azzal nyerte meg az elnökválasztást, hogy Amerikát kívülről és belülről halálos veszélyek fenyegette országként festette le, és első elnöki aktusával, vagyis beiktatási beszédével egyértelművé tette, hogy ezt nemcsak kampányának, hanem elnökségének is központi gondolatává kívánja tenni.

A Financial Times szerint Trump azzal kezdhetné az amerikai társadalomban általa kiásott árkok betemetését, hogy egyes ígéreteit valóra váltja. Megígérte például, hogy segít azoknak az "elfelejtett amerikaiaknak", akiket a globalizáció szegényebbé tett. Ez időbe telik, de ha jól kezd hozzá ehhez a feladathoz, azzal jelentősen csitíthatja baloldali bírálóit, és példát mutathat a fejlett világ hasonló gondokkal küszködő más országainak. Egy ország vezetése azonban nem ingatlanbiznisz, és Trumpnak egy szuperhatalom vezetőjeként sokkal többet kell tennie annál, semhogy csak jó üzleteket kössön az Egyesült Államoknak- áll a Financial Times szombati írásában.

Német sajtó

A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Trump nacionalizmusa címmel közölt vezércikkében hangsúlyozta, hogy az európaiaknak ezentúl egy olyan amerikai elnökkel lesz dolguk, aki "rezsimváltást" akar Washingtonban. Ebben a helyzetben nem az aggódó várakozás és az apokaliptikus figyelmeztetések megfogalmazása a legjobb megoldás, hanem az, ha Európa szembenéz az új helyzettel. 

Végül is Trumpnak az EU-ra és a NATO-ra tett lekicsinylő megjegyzései nem változtatnak az Egyesült Államokkal folytatott "szoros, mély és széleskörű" kapcsolatokhoz fűződő európai érdeken, bár a kapcsolatok folytatása kétségkívül bonyolultabb lesz - tette hozzá a FAZ.

A lap szerint Európának és Németországnak olyan jelzésként kellene felfognia Donald Trump hatalomra lépését, amely ráébreszt arra, hogy ezentúl sokkal inkább az európaiakon, teljesítőképességükön és felelősségvállalási hajlandóságukon múlik majd, hogy "a Nyugat miként áll helyt a jelenkor viharaiban".

A baloldali Frankfurter Rundschau szerint Trump "demagóg, hazug" beiktatási beszédet mondott. A szegényektől a gazdagok felé irányuló újraelosztás politikájából profitáló, az adózástól ódzkodó milliárdos magát Robin Hoodként beállítva azt mondta, hogy visszaadja a hatalmat a népnek, holott csak saját magára gondol, a nép pedig számára "a szőke, gazdag Amerika, amely körülveszi".

A demagógnak annál élesebben és erőszakosabban kell beszélnie, minél kevésbé tudja beváltani ígéreteit. Donald Trump is így tesz majd. Az új amerikai elnöknek "nincs politikai programja, csak nyerni akar, semmi mást" - tette hozzá a Frankfurter Rundschau.

A liberális Süddeutsche Zeitung A forradalmár című kommentárjában kiemelte: Donald Trump kiszámíthatatlan elnök, ami hatalmassá, de veszélyessé is teszi. Nem racionális alapon hozza meg döntéseit, üzeneteit ösztönből fogalmazza meg, és jellemző rá az is, hogy este már mást mond, mint reggel.

Hatalmának legfőbb forrása éppen az irracionalitás, ami még a "moszkvai geopolitikai opportunistákat" is zavarba hozza, stílusa pedig még veszélyesebb, mint politikája: a "trumpizmus" határozza majd meg a hozzá hasonló típusú uralkodók viselkedését világszerte. Ennél is rosszabb, hogy a Trump Tower - Donald Trump New York-i otthona - által diktált ritmushoz képest az Angela Merkel-féle állhatatosság és mérlegelés "álmosító" - írta a müncheni lap. A szerző hozzátette, hogy Trump ennek révén nemcsak az érveket és az értelmet hagyja figyelmen kívül, hanem "tönkreteszi a politikát mint szakmát".

Spanyol sajtó

Donald Trump szavait átitatta a populizmus, a nacionalizmus és az agresszió - értékelte az amerikai elnök beiktatási beszédét szombati számában az El País című baloldali spanyol napilap. A szerkesztőségi véleménycikk szerint a hallottak alapján a következő négy évben a világ nehéz időkre készülhet, tele "turbulenciával, ellenséges és kiszámíthatatlan magatartással".

Trump egy lepusztult, elszegényedett Egyesült Államok képét rajzolta fel, amely azonban ellentmond a valóságnak. Eltorzult víziója van a világról is: egy ellenséges nemzetközi közösségnek láttatja azt, amely elszegényíti az amerikaiakat - írta a lap. Az elnök kampánybeszédet mondott, tele könnyű és üres frázisokkal, klisékkel, közhelyekkel, és ahelyett, hogy eloszlatta volna, megerősítette a félelmeket. A többi országnak ébernek kell lennie, és meg kell húznia a határvonalakat, amelyeket nem enged átlépni Trumpnak - értékelte az El País.

Az ABC című konzervatív napilap azt fejtegette, hogy az új amerikai elnök szavai kizárólag követőinek szóltak, nem a mélyen megosztott társadalom egészének. Ebben az értelemben beszédével senkinek sem okozott csalódást, hiszen olyan volt, mint eddig - állapította meg a cikk.

Az újság arra figyelmeztet, hogy ha az Egyesült Államok magát előtérbe helyezve háttérbe szorítja más országok érdekeit, akkor a többi ország ugyanezzel a politikával fog válaszolni. Ez a recept azonban már a múltban sem működött, és nincs ok azt hinni, hogy most másképp lenne - vélekedett az ABC. A lap hangsúlyozta: a konspirációs teóriáknak nincs itt az idejük, meg kell őrizni a nyugalmat, és Trumpot a tettei alapján kell megítélni.

Belga sajtó

Belga lapok szerint Donald Trump új amerikai elnök beiktatási beszédében egy bezárkózó, csak önmagával foglalkozó Amerika képét vázolta fel. A Le Soir című belga napilap Donald Trump beiktatási beszédét komornak és támadónak nevezte, amelyben az új elnök "egyetlen tengely" körüli politikáját fogalmazta meg.

A cikk az új amerikai elnök kijelentéseit "hol dübörgőnek, hol ellentmondásosnak" nevezte, de aláhúzta, hogy a beszéd legfontosabb mondata, a "mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt" kijelentés nyugtalanságot kelt az Egyesült Államok szövetségeseinek körében.

A La Libre Belgique című belga napilap cikkében kiemelte, hogy Donald Trump aláírta az első elnöki rendeletet Obama egészségbiztosítási törvényének fellazításáról. A köznyelvben csak Obamacare-nek nevezett egészségügyi reform a "gyűlölt és leváltott rendszer" hozadéka, amely túlzott költségekkel terheli meg a költségvetést - írta a lap, amely felhívta a figyelmet, hogy a rendeletet nem lehet egy tollvonással eltörölni, megszüntetéséhez kongresszusi többségre van szükség, ráadásul egyelőre az sem tisztázott, mi lépne a megfizethető ellátásról szóló törvény helyébe.

A Politico című brüsszeli hírportál cikke szerint Donald Trump üzenete Amerika szövetségesei számára brutális és félreérthetetlen volt: "ne számítsatok ránk". Ha Trump szándéka az volt, hogy észre térítse Európát, sikerült neki - vélekedett a portál.

Az új elnök székfoglaló beszéde "olajat öntött a tűzre", újabb kételyeket vetett fel a kötelezettségvállalás terén, ahelyett, hogy csillapította volna a szövetségesek nyugtalanságát. A legtöbb hasznot eddig Európa biztonsága látta az amerikai támogatásból, de cserébe Washington is elégséges részt kapott az európai piacból, legalábbis Európa szerint - mutatott rá a brüsszeli portál cikkének írója.

Horvát sajtó

Az új amerikai elnök beiktatásával foglalkozó szombati horvát sajtó szerint veszélybe került a demokrácia Donald Trump hivatalba lépésével. A legmarkánsabb bírálatot a Telegram című baloldali portál fogalmazta meg, amely szerint Trump beiktatási beszéde "tipikusan fasiszta volt". Ezt a retorikát használta korábban Hitler, Mussolini, Perón és más arab és afrikai diktátorok - írta a portál, hozzátéve, hogy így beszélt Slobodan Milosevic is a délszláv háború előtti megszólalásaiban. 

Milosevic állandóan a szerbek fenyegetettségéről szónokolt Jugoszláviában. "Az a politikus, aki az elnyomott nép közvetlen védelmezőjeként akar fellépni, politikai intézmények közreműködése nélkül, nagy veszélyt jelent a demokráciára" - hangsúlyozta a portál. 

A Vecernji List című legolvasottabb, kormányhoz közeli horvát napilap úgy vélekedett, hogy Trump meg akarja változtatni Amerikát, meg akarja változtatni a világot, de nem akar változtatni saját magán. "Azt a Trumpot láttuk, akit ismerünk" - írta a lap vezércikkében. Kiemelte: egy ilyen Trumppal, akinek mintha hét mandátum betöltésére is lenne elég ereje, nehezen fognak boldogulni a világ és Európa vezetői.

A Jutarnji List című liberális napilap szerint "az új amerikai elnök a világ elé tárta az abszolút önzés himnuszát". "A nép az Isten, Trump az ő prófétája" - összegezte a beiktatási beszédet a lap.

Izraeli sajtó

Az izraeli lapok internetes oldalain szombaton megjelent elemzésekben egyaránt megfigyelhető a remény, a félelem és az elutasítás Donald Trump új amerikai elnök pénteki beiktatási beszédének értékelésében.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, az ynet az Amerikát szekértáborokra osztó választási kampány után főként az egységbe szólítást és a megbékélést hiányolta Donald Trump beiktatási beszédéből. Trump nem ígért reményt a világnak, amikor többször is kijelentette, hogy nála Amerika az első, és magasba emelte az elszigetelődés politika fáklyáját - írta a lap. A cikk szerzője szerint Trump populistaként beszélt, amikor nagyszabású elképzeléseihez nem vázolt fel gyakorlati terveket sem a bel-, sem a külpolitikában. 

Amos Jadlin, az izraeli katonai hírszerzés volt főnöke szintén az yneten az új amerikai elnök Iránnal szembeni, Izrael számára reménykeltő álláspontjáról írt. Szerinte Trumppal Jeruzsálem esélyt kapott az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris egyezmény felmondása helyett egy új megállapodás kidolgozására, amely kiküszöböli az előző egyezmény stratégiai, hosszú távú hiányosságait.

A Háárec című baloldali liberális újság egyik cikke szerint Trump beiktatási beszéde "sötét, ellenséges és populista" volt, egyenes folytatása uszító választási kampányának. Egy másik cikk szerzője "dühös populista alaknak" nevezte az új amerikai elnököt, aki elődje, Barack Obama optimista, előremutató Amerika-képével szemben sötét képet festett a jelenről. Miközben Amerikát a jövő példájaként állította a világ elé, a többi országnak nem ajánlott partneri viszonyt, és nem vállalt vezető szerepet a világban. A szerző szerint a beszéd legfőbb tanulsága, hogy Donald Trump nem változik. 

Ugyancsak a Háárecben közzétett elemzés szerint a beiktatási beszéd radikálisan populista és álszent, globalizáció- és elitellenes, szégyentelenül és nyilvánvalóan nacionalista szónoklat volt. Az ismételten használt "Amerika az első" szlogennek fasisztoid kicsengése van, és tökéletesen illeszkedik Trump szavazóbázisához. 

A jobboldali, angol nyelvű The Jerusalem Post honlapján megjelentetett cikkében az amerikai zsidó szervezetek gratulációit közölve kiemelte, hogy az amerikai cionista szervezet (The Zionist Organization of America) külön üdvözölte Trump eltökéltségét a radikális iszlám felszámolására, és üdvözölte az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének tervét. A lap egy másik cikke kiemelte az elnöki beszédnek az amerikaiakat a hazafiasság mentén egységbe szólító és egyesítő szándékú mondatait, s a legnagyobb hangsúlyt a beszéd azon részének szentelte, amely a radikális iszlám terrorizmus gyökeres kiirtását ígérte.

A Máárív című lap honlapján Donald Trump ortodox zsidó vejéről, a közel-keleti különmegbízottá kinevezett Jared Kushnerről közöl cikket, mely szerint, noha az amerikai elnök és a fiatal ingatlanmágnás igencsak különböző személyiség, és mindkettőjüknek "nagy egója" van, mégis tökéletesen kiegészítik és sikerre segítik egymást.

Kapcsolódók

Kimaradt?