Meghosszabbították Snowden oroszországi tartózkodási engedélyét

Oroszország több évvel meghosszabbította Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező amerikai informatikus tartózkodási engedélyét - közölte január 18-án, szerdán az orosz külügyminisztérium.

Marija Zaharova szóvivő a Facebook-oldalára feltett üzenetében úgy fogalmazott: „Oroszország éppen most hosszabbította meg néhány évvel Snowden tartózkodási engedélyét".

Edward Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy az amerikai kormányzat lehallgatóprogramokkal figyeli az amerikai állampolgárokat és külföldi vezetőket, köztük európai szövetséges országainak politikusait is. Snowden akkor Oroszországba menekült.

Hazatérése és bírósági tárgyalása esetén harminc évig tartó börtönbüntetés várhat rá. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kedden nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy Snowden elnöki kegyelemben részesül. Megjegyezte, hogy az Oroszországba szökött informatikus nem küldött ilyen kérvényt az amerikai igazságügyi minisztériumhoz. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Snowden ellen komoly vádak fogalmazódtak meg, és el kell érni, hogy visszatérjen az Egyesült Államokba.

Az amerikai informatikus egyébként a Twitter közösségi portálon megköszönte Barack Obama amerikai elnöknek, hogy enyhítette Chelsea Manning büntetését. Manning volt az amerikai hadseregnek az a munkatársa, aki több mint 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a WikiLeaks kiszivárogtató portálhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?