Idén biztosan nem lesz népszavazás Skócia függetlenségéről

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök egy interjúban "abszolút életfontosságú követelménynek" nevezte, hogy Skócia az EU belső piacán maradhasson a brit EU-tagság megszűnése után is, mivel szerinte ettől skóciai munkahelyek, beruházások, valamint az egész lakosság életszínvonala függ.

Sturgeon az STV kereskedelmi televízió hétfői hírműsorában kijelentette: a függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani, mert nem szabad megengedni, hogy Skóciát a brit kormány "belesodorja a Brexit szakadékába".

Ugyanakkor a skót miniszterelnök azt egyértelműen kizárta, hogy a skót függetlenségről szóló újabb népszavazást kormánya már 2017-re kiírná. Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

A brit EU-tagságról rendezett tavalyi referendumon azonban – amelyen országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt – a skótok 62 százaléka a bennmaradásra szavazott. Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen az EU-tagságról.

Nicola Sturgeon a hétvégén figyelmeztette Theresa May brit miniszterelnököt, hogy "súlyos hibát" követne el, ha blöffnek tekintené a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervét. A skót kormányfő a BBC televízió vasárnapi műsorában is azt mondta, hogy a skót függetlenségi referendum akkor kerülhet ismét napirendre, ha az Egyesült Királyság nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is kivonul.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?