Az összefogás fontosságát hangsúlyozta karácsonyi üzenetében a brit uralkodó

Karácsonyi üzenetében II. Erzsébet királynő hangsúlyozta, hogy a világ problémáit nem egyedi, hanem csak közös erőfeszítéssel lehet megoldani.

Az életének 91., uralkodásának 65. esztendejében járó királynő hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló nemzetközösség népeihez. Előre rögzített, felvételről sugárzott karácsonyi üzeneteit - más nyilvános megszólalásaival ellentétben - mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül.

A londoni Buckingham-palotában felvett idei üzenetében kiemelte: érthető módon a világ problémáit "néha olyan nagyoknak látjuk, hogy úgy gondoljuk, nagyon keveset tudunk tenni" e problémák enyhítése érdekében. "Egyedül nem is tudunk véget vetni háborúknak, és nem tudjuk felszámolni az igazságtalanságot, de több ezernyi jócselekedet együttesen nagyobb hatással járhat, mint ahogy azt el tudnánk képzelni" - fogalmazott karácsonyi beszédében a brit uralkodó.

A királynő azonban közvetlen utalást nem tett a brit EU-tagságról júniusban rendezett népszavazásra, amelyen a résztvevők országos átlagban szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Nem utalt beszédében közvetlenül arra sem, hogy a skót kormány a brit EU-népszavazás után ismét napirendre vette Skócia függetlenné válásának kérdését, tekintettel arra, hogy a skót választók 62 százaléka az EU-tagságra szavazott.

A brit alkotmányos monarchikus berendezkedésben meghonosodott szokásjog nem engedi meg az uralkodónak, hogy napi politikai kérdésekben nyilvánosan személyes véleményt nyilvánítson.

II. Erzsébet királynő azonban karácsonyi üzenetében szolgált tanáccsal nemzeteinek, kijelentve: azok, akik nehézségekkel találják szembe magukat, néha mély levegőt vesznek, "ebből merítve bátorságot és erőt".

Beszélt az olimpián aratott sikerekről 

Az uralkodó kiemelten szólt a riói nyári olimpiai játékokon aratott sikerekről. Hangsúlyozta: volt idő, amikor a brit olimpiai érmesek nevét mindenki ismerte, mivel olyan kevesen voltak. A Rióban brit sportolók által nyert 67 olimpiai és 147 paralimpiai érem azonban azt is jelentette, hogy az érmesek számára a Buckingham-palotában rendezett fogadás "zsúfolt, boldog hangulatú esemény volt".

A királynő a brit olimpikonok méltatásával kezdte idei karácsonyi beszédét, és ez alátámasztani látszik azokat az elterjedt találgatásokat, hogy az uralkodó hagyományos újévi kitüntetési listáján - amelyet december 31-én hoznak nyilvánosságra - előkelő helyen szerepelnek majd a riói érmesek.

Megfázott a királynő

II. Erzsébet királynő vasárnap nem volt jelen a királyi család hagyományos karácsonyi istentiszteletén, mivel még mindig lábadozik heveny megfázásából.

Az uralkodó az évtizedekre visszanyúló hagyománynak megfelelően Sandringham kastélyában tölti a karácsonyt 95 esztendős férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában. A héten már az is komoly feltűnést keltett, hogy az idős királyi házaspár a tervezettnél egy nappal később tudott csak elindulni Londonból a kelet-angliai Norfolk megyében lévő téli rezidenciára. Az udvar szűkszavú tájékoztatása szerint ennek az volt az oka, hogy mindkettőjüket erős nátha gyötörte.
 
A vasárnapi hivatalos bejelentés szerint a királynő továbbra sem épült fel teljesen a betegségből, ezért született az a döntés, hogy nem vesz részt a karácsonyi szertartáson a sandringhami kastélyhoz közeli kis anglikán templomban. Erre csaknem négy évtizede nem volt példa.

Kapcsolódók

Kimaradt?