Kiszabadultak az elrabolt ENSZ-alkalmazottak Szudánban

Kiszabadult az emberrablók fogságából az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) három alkalmazottja, akiket egy hónapja raboltak el a lázongó Dárfúr régióban, Szudán nyugati részén - közölte kedden a világszervezet.

Elengedésük körülményei nem ismertek, de Filippo Grandi menekültügyi főbiztos köszönetet mondott a szudáni kormánynak, amiért az ENSZ-alkalmazottak épségben szabadultak ki, és nem esett bajuk.

Az UNHCR két nepáli és egy szudáni munkatársát felfegyverzett férfiak rabolták el november 27-én végén Nyugat-Dárfúr székhelyén, Dzsenejnában.

Dárfúrban gyakran fordulnak elő hasonló esetek. A térség 2003 óta a helyi etnikai kisebbségek és a kartúmi arab vezetés képviselői közötti véres összecsapások helyszíne. A harcokban az ENSZ becslései szerint eddig legalább 300 ezren vesztették életüket, és 2,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság által népirtással, illetve háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolt szudáni elnök, Omar el-Besir szeptember elején úgy nyilatkozott, hogy a béke visszatért a lázongó régióba.

Kapcsolódók

Kimaradt?