Brexit: Skócia az EU egységes belső piacán akar maradni

A skót miniszterelnök szerint Skócia az Európai Unió egységes belső piacán akar maradni a brit EU-tagság megszűnése után is.

Nicola Sturgeon, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője kedden ismertette kormánya elképzeléseit a brit kilépés utáni időkre, egyenes utalást téve arra, hogy ha London elveti a skót javaslatokat, akkor ismét napirendre kerülhet a skót függetlenség ügye.

A skót kormányfő által ismertetett 50 oldalas javaslatcsomag szerint Skócia további EU-piaci hozzáférésének legkedvezőbb módja az lenne, ha az Egyesült Királyság egésze megőrizné tagságát az unió egységes piacán, úgy, hogy az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja marad.

Az EEA tagjai közé tartozik az EU-országok mellett az Európai Unióval szoros szerződéses együttműködést folytató Norvégia, Izland és Liechtenstein, amelyek EEA-tagként hozzáférnek az EU egységes belső piacához.

A skót kormány javaslata szerint azonban ha ez nem megy, akkor Skóciának jogot kell kapnia arra, hogy saját jogán megőrizhesse EEA-tagságát, és így hozzáférését az EU egységes piacához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?