A „magyar ügyet” értő elnöke lehet az EP-nek – helyszíni tudósítás

„Egy korszak vége”-hangulat uralkodik az Európai Parlament hivatalos székhelyén, Strasbourgban: Martin Schulz kedden tartotta meg utolsó EP-elnöki sajtótájékoztatóját, szerdán pedig az utolsó plenáris szavazását vezette. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége elnökét saját frakciójának alelnöke, az olasz Gianni Pittella váltja januárban abban az esetben, ha újra a baloldali tömörülés adja az Európai Parlament elnökét.

Mint írtuk, Martin Schulz kedden tüntette ki a Szaharov-díjjal az Irakban őshonos jazidi vallási kisebbség két tagját – Nádia Murád Beszi Taha és Lámia Adzsi Bassár. A két fiatal lány az Iszlám Állam áldozatai, mindkettőjüket szexuális rabszolgaként tartották, mígnem sikeresen megszöktek, és menedékére találtak Németországban. A közösségük férfi tagjait, valamint az idősebb nőket könyörtelenül mészárolta le az Iszlám Állam.

A díjak átadása után Martin Schuz utolsó Strasbourgban tartott elnöki sajtótájékoztatóján azokról az elvekről beszélt, amelyek elnökségének konfliktusoktól nem mentes időszakát meghatározta. Újra súlyos problémaként emelte ki a menekültkérdést, kijelentette, ez nem csak Németország, hanem az egész európai közösség ügye. Hozzátette, a Közel-Keleten népirtást végrehajtó, Európát a terror félelme alatt tartó radikális csoportokat az Unió országai csak közös fellépéssel tudják megfékezni. Utolsó nyilatkozatában elbúcsúzott, és azt mondta, hogy továbbra is aktív részese kíván lenni a nemzetközi politikának. Azt a korábban elindult találgatást azonban nem erősítette meg, hogy a 2017-es németországi választásokon Angela Merkel helyére pályázna.

Az szerdai plenáris szavazáson kijelentette, hogy az elmúlt öt évben arra törekedett, hogy az Európai Parlament láthatóbb, hallhatóbb és befolyásosabb, az európai demokrácia helye legyen, ahol az emberek életét jobbá tévő döntéseket meghozzák. Azt mondta, fontos volt számára, hogy a nemzetközi demokráciát megerősítse, annak ellenére, hogy egyes országok a szociális társadalmi modell végét kívánják. Erre a kijelentésére a parlament ellenzéki frakcióinak a tagjai hangos fújolással válaszoltak.

A két olasz esélyes

A Martin Schulzot nagy eséllyel követő két jelöltről Winkler Gyula európai parlamenti képviselő számolt be. Mint mondta, az ideális az lenne, ha most nem a szociáldemokraták adnák az elnököt, hanem a másik nagy frakció, az Európai Néppárt. A szocdemek jelöltje Gianni Pittella, az EP egyik alelnöke.

Az Európai Néppárt, amelynek az erdélyi magyar képviselők is tagjai, kedd este szavazással választották ki a négy jelentkező közül elnökjelöltjüket Antonio Tajani személyében. Winkler Gyula szerint a négy jelölt közül ő az, aki az erdélyi magyarság szempontjából a legjobb választásnak bizonyul. „Mi, RMDSZ-es politikusok, valamint a Fidesz-frakció is Tajani jelölését támogattuk, mert tudjuk, hogy ő érti az úgynevezett magyar ügyet. Ismeri az erdélyi magyarok helyzetét, és bízunk benne, hogy EP-elnökké választása esetén nagyobb sikerrel hallathatjuk a hangunkat Európában” – fejtette ki Winkler Gyula. Mint mondta, az európai politikusoknak nagyon nehéz elmagyarázni az őshonos kisebbség fogalmát, mivel nem igen ismernek hasonló helyzetben élő népcsoportokat Európában.

Az Európai Parlament új elnökét januárban választják meg a parlament tagjai. A várhatóan olasz nemzetiségű elnöknek biztosítania kell, hogy a plénum az eljárási szabályzatnak megfelelően végezze munkáját, felügyelnie kell a parlament tevékenységét, képviseli azt minden jogi természetű ügyben és a nemzetközi a kapcsolatokban, valamint végső hozzájárulását adja az EU költségvetéséhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?