Átadták az idei Szaharov-díjat az Európai Parlamentben

Átadták az idei Szaharov-díjat a kiválasztott jazidi emberi jogi aktivistáknak kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott kitüntetést Martin Schulz, az uniós parlament elnöke adta át az iraki jazidi kisebbség, illetve a szexrabszolgaság áldozatául esett nők jogaiért küzdő Nadia Murádnak és Lamija Aji Basárnak. A díjazottak azok közé a nők közé tartoznak, akiket az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei 2014-ben elraboltak és rabszolgasorba kényszerítettek.

Felszólalásában Schulz hősöknek nevezte Nadia Murádot és Lamija Aji Basárt, és kijelentette, a díjátadó a kötelezettségeire emlékezteti a nemzetközi közösséget, arra, hogy fel kell lépni a népirtás és a háborús bűncselekmények ellen. A díjazottak hangsúlyozták, nem elég, ha az Iszlám Államot legyőzik katonailag, a terrormilícia vezetőit a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell állítani. Emellett arról is beszéltek, hogy remélik, a Szaharov-díj segít megváltoztatni a menekültekhez való hozzáállást Európában.

A két nőt a szociáldemokrata frakció terjesztette fel a díjra, Nadia Murádot a liberális képviselőcsoport külön is jelölte. Az üldözött jazidi közösséghez tartozó, jelenleg menekültként Németországban élő Nadia Murád nemrégiben a Václav Havel emberi jogi díjat is megkapta.

A több mint félmillió lelkes jazidi közösség saját monoteista vallással rendelkező etnikai kisebbség Irakban. A kurd nyelv egyik dialektusát beszélik. Tagjai az Iszlám Állam térhódítását megelőzően jellemzően a történelmi Mezopotámia északi részén, a mai Irak Ninive tartományában éltek.

A ceremónián jelen volt a másik két "döntős" is: Can Dündarn, a Cumhüriyet című kormánykritikus török lap volt főszerkesztője és Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok mára betiltott törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek a korábbi elnöke.

Az 50 ezer euróval járó elismerés jelöltjei között volt még Ilham Tohti is, a muzulmán vallású kínai ujgur kisebbség jogaiért kiálló egyetemi tanár, aki állítólagos "lázító és felforgató tevékenysége" miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Kínában.

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Kapcsolódók

Kimaradt?