Diplomáciai források: Romániába látogat Ferenc pápa

Szinte biztos, hogy Ferenc pápa Romániába látogat 2018-ban vagy 2019 elején, de magyar katolikus kegyhelyeket nem keres majd fel – értesült diplomáciai forrásokból a Magyar Nemzet.

A katolikus egyházfő az 1918-as egyesülés centenáriumára kapott meghívást Bukaresttől. A lépés célja, hogy Románia nemzetközi visszhangot adjon a száz éves évfordulónak. A román diplomácia jelenleg intenzív és sikeresnek tűnő tárgyalásokat folytat a Vatikánnal Ferenc pápa látogatásáról – írja a lap.

A magyar külügyminisztériumból származó információk szerint ugyanakkor Ferenc pápa útját szándékosan úgy szerveznék meg, hogy magyar (katolikus) kegyhelyeket ne keressen fel a szentatya. Ezt Budapest egyértelműen magyarellenes gesztusként értékeli.

„A pozícióink jelenleg kifejezetten gyengék a Vatikánban. Ferenc pápa nem csak azt nem felejti el, hogy a magyar kormánynak mi az álláspontja menekültügyben, de a magyar katolikus vezetés is a konzervatív, így a pápával inkább szemben álló táborhoz tartozik, nyilván ez sem jön jól egy ilyen helyzetben” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az ügy részleteire rálátó forrás.

A lap ugyanakkor emlékeztet arra, a magyar ellenérzések érezhetően erősödtek a román diplomáciával szemben az utóbbi időben. Ennek része az is, hogy a Külügyminisztériumban nem hivatalos „utasítást” adtak ki, amiben „munkajogi következmények” említése mellett tanácsoltak el minden diplomatát és külügyi dolgozót a december 1-je alkalmával a román nagykövetségek által szervezett fogadásoktól. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?