KMKF: a moldvai csángó keresztszülő-programról és a ReConnect Transylvaniáról egyeztettek

A moldvai csángó keresztszülő-program lehetséges fejlesztéséről, a ReConnect program erdélyi nyitásáról és a Magyarság Háza tevékenységéről volt szó a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) szórvány-diaszpóra munkacsoportja keddi budapesti ülésén. 

Révész Máriusz (Fidesz), a testület társelnöke az ülés után újságíróknak elmondta: bár a szórványmagyarság is nehéz helyzetben van, különösen "szívszorító" a moldvai csángók helyzete. Mint kifejtette: ennek oka lehet, hogy nagyobb a távolság Magyarországtól, illetve, hogy a többi szórványterületen a magyarság támaszkodhat az egyházakra, azonban a csángó magyar területeken az egyház maga is az asszimiliációs törekvések zászlóvivője. Hozzátette: a magyar nyelvű oktatás is megoldatlan iskolai keretek között. A Keresztszülők a Moldvai Csángókmagyarokért Egyesület igen jelentős tevékenységet végez, közel 2000 csángó magyar gyermeknek szerveztek keresztszülő programot. Ez azt jelenti, hogy találtak 600 olyan családot, akik anyagilag támogatják a kezdeményezést. Indítottak egy csángó palánta nevelő programot is, de erre nagyon kevesen jelentkeztek. Arra biztatták az egyesületet, hogy vegyék számba milyen akadályok állnak a program bővítése előtt és próbálják meg ezt a számot megsokszorozni. Felvetődött gyermekes csángó családok magyarországi nyaraltatása is, a program sikertelenségének oka ugyanis az is lehet, hogy nem alakult ki a bizalom a fogadó és a csángó családok között. Felmerült az is, hogy a csángó települések esetében is erősítsék a testvérvárosi kapcsolatokat. 

Az ülésen Hámos László tartott előadást a ReConnect program erdélyi és magyarországi nyitásáról. A program két táborában közel hatvan fiatal vett részt, itt is van még fejlődési potenciál - jegyezte meg a társelnök.

Előadás hangzott el a Magyarság Háza széleskörű tevékenységéről is - számolt be Révész Máriusz, aki reményét fejezte ki, hogy bár most bizonytalanság tapasztalható az intézet helye és jövője körül, de sikerül majd tovább folytatnia a programokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?