„Trump győzelme jó hatással lesz az amerikai-magyar kapcsolatokra”

Donald Trump elnökké választása jó hatással lesz Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kapcsolatokra – mondta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) és a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke hétfőn Budapesten.

Vizi E. Szilveszter, aki kutatóként, egyetemi tanárként hosszabb ideig élt az Egyesült Államokban és az elnökválasztás idején is ott tartózkodott, a Gutmann Fórum rendezvényén beszélt a republikánus Trump győzelmének amerikai értékeléséről.
Mint mondta, az amerikai értelmiség és az ottani sajtó szerint Amerika ezúttal nem pártokra szavazott, hanem a változásra. Donald Trump ugyanis úgy tudott győzni, hogy „senki sem támogatta”. Barack Obama egyenesen alkalmatlannak nyilvánította, de a kampány végén a saját pártja is eltávolodott tőle. Trump így lett a „legkisebb fiú” az amerikai emberek szemében, akit nem szeret a hatalom, és aki nem is egy párt embere, így tehát feltételezhető, hogy valóban értük küzd – fogalmazott az akadémikus.

Ugyanakkor Hillary Clinton demokrata párti jelölt legfőbb programja az volt, hogy ugyanazt csinálja majd, mint a jelenlegi elnök, „csak jobban”. A választók pedig erre azt felelték: „ez nekünk nem kell”.

Vizi E. Szilveszter kitért arra, hogy noha Magyarországról nézve, a magyar sajtóból tájékozódva leginkább csak az látszott, hogyan szidalmazza egymást a két jelölt a kampány során, valójában nagyon nagy különbség volt közöttük.

Kifejtette: Amerikában az átlagos jövedelmek harminc éve nem növekedtek, így a középosztály – beleérve az orvostársadalmat is – lecsúszott. Trump adócsökkentési ígérete – függetlenül attól, hogy mit mondott a sajtó – nem a gazdagoknak, hanem elsősorban az amerikai középosztálynak és az alsóbb rétegeknek kedvez, a milliárdosok ugyanis rengeteg dolgot el tudnak számolni.

Trump másik célja, hogy visszavigye az ipart Amerikába, az elmúlt évtizedekben ugyanis a termelés jóformán eltűnt az országból. Ez alacsonyan tartja az árakat, de ezzel együtt a jövedelmeket is. A külföldön, Kínában, Pakisztánban megtermelt, onnan az Egyesült Államokba bevitt termékek profitja a gyártást kihelyező és az importot szervező kevesek kezébe kerül, míg korábban a gyártásban részt vevők valamennyien részesültek belőle.

​Vizi E. Szilveszter rámutatott arra, Trump illegális bevándorlókkal szembeni magatartása is más, mint a korábban megszokott, hiszen az amerikai elnökjelöltek újra és újra elnézőek voltak a problémával szemben. Trump azonban feltette a kérdést: milyen állam az, amelyben több millióan élnek illegálisan?

Kapcsolódók

Kimaradt?