Visszavonja a török kormány a kiskorú lányok házasságára vonatkozó törvényjavaslatát

A török kormány visszavonja azt a közfelháborodást kiváltó törvénymódosító javaslatát, amely a bírálók szerint visszamenőlegesen legalizálná a muzulmán vallási esküvő keretében férjhez adott kiskorú lányok ellen elkövetett nemi erőszakot - jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök kedden Isztambulban egy informatikai rendezvényen.

A javaslat, amelyről a tervek szerint kedden szavazott volna a parlament, a végtelenségig halasztotta volna azon szexuális visszaéléssel vádolt férfiak büntetésének végrehajtását, akik a családok beleegyezésével házasságra léptek áldozatukkal, így esetükben erőszakról nem lehetett beszélni. A kormány egy pártközi bizottságnak nyújtja majd be a tervezetet felülvizsgálatra.

A polgári házasság 18 év alatt törvénytelen Törökországban, de a vallási házasság férfiak és kiskorú lányok között nem ritka, főként vidéken. Egy 2005-ös jogszabály legkevesebb 8 évnyi börtönnel rendelte büntetni a nemi erőszakot, a büntetést 2014-ben 16 évre súlyosbították.

A török vezetés azzal érvelt a múlt pénteki javaslat mellett, hogy visszamenőleg orvosolni kell azokat az igazságtalan eseteket, amikor a férj börtönbe került 18 év alatti felesége miatt. Az ellenzők úgy látják, hogy a törvénymódosítás kegyelemben részesítené a nemi erőszakot elkövető férfiakat, és nem segíti a gyerekházasság vagy a kiskorúak szexuális zaklatása elleni erőfeszítéseket sem.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn este kijelentette: széles körű megegyezésre kell jutni az ügyben.

Yildirim felszólalásában nyomatékosította: az ellenzéki pártok is kidolgozhatják javaslataikat. "A probléma bizonyára megoldható, ha az egyes nézőpontok figyelembevételével minden részletet megtárgyalunk" - tette hozzá. Ellenzéki csoportok, jogvédő szervezetek és állampolgárok is elítélték a javaslatot, nyilatkozatokat adtak ki, valamint országszerte több városban tiltakozásokat tartottak.

A kormány azt állítja, hogy elkötelezett a gyerekházasság megszüntetése mellett. Yildirim ugyanakkor hangsúlyozta: "Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényeket, amelyek 3800 családot és még több gyereket érintenek. A gyerekek fizetik meg szüleik hibáit".

Kimaradt?