Felmérés: a magyarok többsége nem örül Trump győzelmének

Magyarországon másfélszer többen nem örülnek Trump győzelmének, mint ahányan igen, egyedül a Fidesz szavazók körében vannak többségben a Trump győzelme után elégedettek – derül ki a Publicus Intézet Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatásából.

A megkérdezettek leginkább Barack Obama, leköszönő USA elnökben bíznak (55 százalák), míg legkevésbe Donald Trump megválaszott elnökben (21 százalék). Inkább bíznak még a válaszadók az Európai Unióban (46 százalék, 44 ellenében), azonban a Vlagyimir Putyin orosz elnökben, és Angela Merkel német kancellárban már nem bízik a válaszadók többsége (47 és 61 százalék).

Az egyes külföldi szereplőkben eltérő társadalmi csoportok bíznak: Barack Obamába, az EU-ba és Angela Merkelbe leginkább az MSZP szavazók helyezik bizalmukat (65, 73 és 47 százalék), míg a Fidesz és a Jobbik szavazók Putyinba (45 és 54 százalék), a Fidesz szavazók pedig Trumpba (36 százalék).

Barack Obamában legkevésbé a Fidesz és Jobbik szavazók bíznak (30, és 25 százakék), csak úgy, mint az EU-ban (57 és 54 százalék) és Angela Merkelben (76 és 73 százalék). Putyinban viszont az MSZP szavazók és a bizonytalanok nem bíznak (53 és 49 százalék), illetve Donald Trumpban sem (66 és 46 százalék).

A válaszadók több mint fele (53 százalék) az EU-t tekinti Magyarország természetes szövetségesének, ám minden hetedik válaszadó (14 százalék) szerint a "saját útját" kellene járnia Magyarországnak.Minden tizedik megkérdezett (11 százalék) úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz kellene elsősorban közelednie Budapestnek.

A felmérés november 11. és 15. között, 1000 fő megkérdezésével készült.

Kapcsolódók

Kimaradt?