Vlagyimir Putyin „ártalmatlanítaná” az amerikai rakétapajzs romániai elemeit

Oroszországnak ártalmatlanítania kell a nemzetbiztonságára irányuló fenyegetéseket – jelentette ki Vlagyimir Putyin, a fenyegetések közé sorolva az amerikai rakétapajzs Romániába telepített elemeit is.

A Sputnik News által idézett orosz államfő pénteken beszélt erről az orosz védelmi ipar vezetőivel tartott moszkvai tanácskozáson. Putyin arra reagálhatott, hogy aznap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte: telefonon tárgyalt Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel a katonai szövetség jövőjéről és a védelmi kiadások növelésének szükségességéről.

A megbeszélésről beszámoló közlemény szerint Stoltenberg gratulált Trump megválasztásához, és fontosnak nevezte az együttműködést az új amerikai elnökkel és nemzetbiztonságért felelős csapatával.

Mint ismert, Donald Trump a választási kampányban többször felvetette: megválasztása esetén az Egyesült Államok nem lesz hajlandó segíteni bajba jutott katonai szövetségesein, ha nem növelik a katonai kiadásaikat.

A NATO elvárása az, hogy a tagállamok bruttó összterméküknek legkevesebb két százalékát védelemre költsék. Ennek az elvárásnak jelenleg csak öt tagállam tesz eleget. Románia a jövő évtől készül a GDP 2 százalékára növeli a katonai kiadásait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?