Kuba országos hadgyakorlatot jelentett be miután gratulált Trumpnak

Raul Castro kubai államfő szerdán gratulált Donald Trumpnak, az Egyesült Államok leendő elnökének választási győzelméhez, a szigetország kormánya hadgyakorlatot jelentett be. A gratulációról a kubai külügyminisztérium a lehető legszűkszavúbb közleményben adott hírt.

A kubai kormány a hadgyakorlatot nem kapcsolta össze Trump megválasztásával, de szinte azonnal Trump győzelmének hírét követően jelentette be. A gyakorlat országos lesz és ötnapos, november 16-tól 20-ig tart. Ehhez foghatóan nagyszabásút Kuba hetedszer tart, általában olyankor, ha különösen feszültté válik viszonya az Egyesült Államokkal.

Az elsőt 1980-ban rendelte el Havanna, azután, hogy a konzervatív Ronald Reagant választották meg elnöknek az Egyesült Államokban.

Az utóbbi két év történelmi enyhülést hozott a kétoldalú kapcsolatokban, ám Trump visszafordíthatja a normalizálódás folyamatát, amelyet Barack Obama jelenlegi elnök indított el. A leendő elnök ugyanis ezt ígérte, ha Raul Castro nem egyezik bele a politikai szabadság szélesítésébe országában.

Kapcsolódók

Kimaradt?