Nőtt az illegális határátlépések száma Belgiumban a calais-i dzsungel felszámolása óta

Átlagosan napi 21-re emelkedett az illegális határátlépések száma a belga-francia határon a calais-i illegális menekülttábor, a "dzsungel" felszámolása óta - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken.

A lap tájékoztatása szerint Jan Jambon belga belügyminiszter arról számolt be, hogy az észak-franciaországi illegális menekülttábor október végi felszámolása óta 274 embert fogtak el illegális határátlépés miatt a belga-francia határon és illegális tartózkodás miatt Belgiumban. Az előállítottak legtöbbje szomáliai és eritreai állampolgár, akiknek már nincsen pénzük, hogy kifizessék az embercsempészeket, de mindenképpen Nagy-Britanniába szeretnének jutni - közölte a belügyminiszter. Jan Jambon elmondta, hogy a tábor bezárása előtt több forgatókönyvet is készítettek annak megelőzésére, hogy ne alakulhasson ki a calais-ihoz hasonló illegális menekülttábor Belgium területén.

A belügyminiszter október végén jelentette be, hogy megerősített rendőri jelenlétet rendelt el a belga-francia határon. A belga rendfenntartó erők 120 emberrel két hónapig teljesítenek megerősített szolgálatot a határszakaszon. Hozzátette: a készültséget bármikor a helyzet alakulásához lehet igazítani. Közölte, hogy a tiltott határátlépés közben elfogott embereket ujjlenyomatvétel után befogadóközpontokban helyezik el. Azokat a menekülteket, akiket a hatóságok nemzetközi védelemre jogosultnak találnak, Brüsszelbe szállítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?