Közös hadgyakorlatot tart Szerbia, Oroszország és Fehéroroszország

Szláv testvériség 2016 fedőnévvel kéthetes közös hadgyakorlatot kezd Szerbia, Oroszország és Fehéroroszország szerdán Belgrád közelében.

Az akcióban - a Vecernje Novosti című szerb napilap keddi beszámolója szerint - a szerb és a fehérorosz katonák mellett az orosz légierő különleges egységének mintegy 150 katonája vesz részt. Az oroszok emellett három páncélozott járművet, egy pilóta nélküli repülőgépet és négy quadot is Szerbiába szállítanak a gyakorlat idejére. 

A szerb, az orosz és a fehérorosz katonák az akciók keretében terrorelhárítási gyakorlatokban vesznek részt, valamint egy esetleges nagy erejű légitámadás elhárítását gyakorolják - közölte a szerb hadsereg. 

A gyakorlat az egy évvel korábbi akció folytatása, amelyet Oroszországban tartottak, és ahol szárazföldi, légideszantos és légelhárító egységek vettek részt. Szerbiában két éve volt hasonló, szerb-orosz hadgyakorlat. 

Szerbiának mintegy hatvan országgal van katonai együttműködési megállapodása. Szerbia részese a NATO Partnerség a békéért programjának, ugyanakkor az ország vezetői többször is hangsúlyozták, hogy Belgrád katonailag semleges akar maradni, azaz sem a keleti, sem a nyugati katonai tömbhöz nem akar csatlakozni. Az uniós tagjelölt Szerbiát ugyanakkor történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok fűzik Oroszországhoz.

Kimaradt?