Tábornok került Libanon élére

A libanoni parlament államfővé választotta hétfőn Michel Aount, a hadsereg volt parancsnokát, és ezzel véget vetett a két éve tartó hatalmi vákuumnak.

A 81 éves, maronita keresztény Aount csak két szavazással sikerült megválasztani, az elsőben nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a másodikban pedig már csak abszolút többség kellett, és 65-en voksoltak rá a Reuters hírügynökség összesítése alapján.

A tábornok megválasztása egy keservesen elért kompromisszum eredménye a fő politikai erők között, amelyek általában azonnal összeütközésbe kerülnek egymással bármilyen ügyben. Haszan Naszrallah, a Hezbollah síita mozgalom vezetője egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a következő szavazáson parlamenti frakciója felhagy a több mint két éve folytatott bojkottjával, és támogatni fogja Aoun elnökké választását. Néhány nappal korábban pedig Szaad Haríri volt kormányfő jelezte, hogy pártja támogatja a volt főparancsnok jelöltségét a posztra.

Michel Szulejman elnöki mandátumának 2014-es lejárta óta ez már a 46. kísérlet volt az új államfő megválasztására. Libanonnak 2014 májusa óta nem volt elnöke, aminek következtében az országban több alapvető szolgáltatás is súlyos zavart szenved.

Kapcsolódók

Kimaradt?