A menekülteket elgáncsoló László Petra díjat vett át a magyar országgyűlés alelnökétől

Díjat vett át át a tizenhatodik Lakiteleki Filmszemlén az Országgyűlés alelnökétől, Lezsák Sándortól László Petra operatőr, aki tavaly szeptemberben Röszkén menekülteket rugdosott - írja a 444.hu

László Petrát az ominózus felvételek nyilvánosságra kerülésével elbocsátották a N1TV-től, később bocsánatot kért, majd eltűnt a nyilvánosság elől. A tizenhatodik Lakiteleki Filmszemlén tűnt fel ismét. 

Többek közt a népfőiskola alapítója, az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor gratulált neki személyesen a „Nemzetidegenek” című film különdíjához, amely a Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 ezer forintos,a Magyar Idők 100 ezer forintos,  az ECHO Televízió és a Magyar Hírlap különdíját, valamint a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25-25 ezer forintos felajánlását tartalmazza. A 32 tagú zsűri elnöke egyébként Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze volt. 

Az Index tájékoztatása szerint László Petra a férje nevében vette át a díjat. A 32 perces filmet a férje, László Gábor készítette, ő volt a rendező, az operatőr és a forgatókönyvíró is, László Petra pedig szerkesztőként dolgozott a filmben. 

A film a rendszer ellen szervezkedő, majd elárult és letartóztatott Herhoff Györgyről szól, aki Nagy Imrétől 1956-ban kapott amnesztiát. A forradalom kitörésekor hiába kérleli családja, hogy meneküljenek a Németországban élő rokonokhoz, fegyvert fog inkább és harcol, a Vérmezőn halálos lövést kap.

A film forgatókönyvének elkészítése az 1956-os emlékév keretében kiírt Zsigmond Vilmos pályázaton egymillió forintos támogatást kapott.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?