Terrorveszély miatt minden tömeggyűlést betiltottak Ankarában

Terrorveszély miatt másfél hónapra betiltottak mindenfajta tömeggyűlést és tüntetést nyilvános helyeken a török fővárosban, Ankarában, ahol az elmúlt hónapokban több súlyos terrorcselekmény történt.

A tilalmat Ercan Topaca ankarai kormányzó rendelte el hétfő este. Hivatala honlapján tudatta, hogy november 30-ig tilos mindennemű gyűlés és demonstráció a nyilvános helyeken, az utakon és utcákon, a tereken és a parkokban is.

A kormányzó a döntését azért hozta meg, mert olyan információk birtokába jutott, hogy „betiltott terrorszervezetek támadásokra készülnek” a fővárosban. Topaca az intézkedést a júniusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotra vonatkozó szabályokkal összhangban foganatosította.

Az elmúlt egy évben Ankarában, illetve Isztambulban több súlyos terrorcselekmény történt. Legutóbb, október 8-án két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a fővárosban rendőrségi razzia közben, amely során mintegy 200 kilogramm robbanóanyagot találtak náluk. Június végén az isztambuli repülőtéren történt robbantásban 45-en haltak meg. Március 13-án 35 emberéletet követelt egy terrorcselekmény Ankarában. Tavaly október 10-én pedig egy fővárosi vasúti pályaudvar mellett történt két öngyilkos merényletben több mint százan haltak meg - ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Törökország történelmében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?