Szírek fogták el a Németországban robbantani akaró szír férfit

Három honfitársa ismerte fel és fogta el hétfőn a németországi Lipcsében azt a szír menekültet, akit robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt országszerte kerestek.

A nyomozás vezetőinek drezdai tájékoztatóján Jörg Michaelis, a szászországi bűnügyi rendőrség (LKA) vezetője elmondta, hogy vasárnap késő este egy lipcsei rendőrőrsön jelentkezett egy szír állampolgár, és közölte, hogy a körözési fotó alapján lakótársaival felismerték, elfogták és megkötözték a gyanúsítottat. Egy felvételt is megmutatott a mobiltelefonján, amely a gyanúsítottról készült.

A rendőrök a tanú információi alapján röviddel éjfél után őrizetbe vették a gyanúsítottat a három szír férfi lakásán.

A szászországi LKA vezetője nem erősítette meg a Spiegel Online hírportál értesülését, miszerint Dzsaber al-Bakr a lipcsei főpályaudvaron az őt végül elfogó szíriaiakat megkérte arra, hogy adjanak neki hajlékot egy éjszakára. Jörg Michaelis elmondta: egyelőre a nyomozás tárgya, hogy a gyanúsított miként került a lipcsei lakásba. Aláhúzta, hogy nem akarják veszélybe sodorni a három szír férfit, ezért nem adnak ki információkat róluk.

Markus Ulbig szászországi belügyminiszter a tájékoztatón kiemelte: köszönet jár mindenkinek, aki közreműködött a gyanúsított elfogásában, így a szíriai állampolgároknak is.

Ulrike Demmer, a szövetségi kormány helyettes szóvivője hétfői berlini tájékoztatóján elmondta: a szövetségi kormány szerint is elismerés és köszönet jár a rendőrségnél jelentkező szíriai tanúnak a gyanúsított kézre kerítéséért.

Kapcsolatban állhatott az Iszlám Állammal

A nyomozás vezetőinek drezdai tájékoztatóján elhangzott: a nyomozás eddigi adatai alapján Dzsaber al-Bakr kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam terrorszervezettel, és valószínűleg robbanómellényt akart készíteni. Az még nem ismert, hogy hol akart merényletet elkövetni, meglehet, hogy még nem választott célpontot.

A gyanúsítottnak egy társa is lehetett, a lakás 32 éves, menekült jogállású szír bérlője, őt őrizetbe vették - hangzott el a tájékoztatón.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?