Újabb menekültet gázoltak halálra Calais-ban

Belehalt sérüléseibe egy eritreai migráns, akit feleségével együtt egy brit autós elgázolt egy autópályán az észak-franciaországi Calais közelében, ahol a spontán módon kialakult, de eddig megtűrt táborban mintegy 10 ezren várakoznak arra, hogy átjuthassanak Nagy-Britanniába.

Az év eleje óta ez volt a 14. halálos migránsbaleset a tábort környező utakon.

Az elhunyt migráns 30 év körüli felesége könnyebb sérüléseket szenvedett, kórházban ápolják.

A baleset vasárnap este fél kilenc órakor történt a Belgiumot Calais-val összekötő A16-os autópályán, ahol migránsok egy csoportja útakadályt állított a forgalom lassítására, majd a Nagy-Britannia felé tartó kamionokban próbáltak meg elbújni.

A helyi prefektúra tájékoztatása szerint a gázoló brit autóst a helyszínen bántalmazni kezdték migránsok, ezért továbbhajtott, majd önként jelentkezett a határőrségen. Az ügyben megindult a vizsgálat.

A francia kormány ígéretet tett arra, hogy az év vége előtt végleg és teljesen felszámolja a spontán módon kialakult, de eddig megtűrt migránstábort Calais közelében, ahonnan a táborlakók Nagy-Britanniába szeretnének átjutni. Azoknak a migránsoknak, akik feladják az átjutási tervüket, és menedékkérelmet nyújtanak be Franciaországban, a kormányzat átmeneti szállást biztosít a kérelem elbírálásának idejére, mintegy 3-4 hónapra, a többieket kiutasítja. Egy belügyminisztériumi dokumentum szerint csaknem 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen a "dzsungelnek" is nevezett, nem hivatalos menekülttábor. 

A kiürítéssel párhuzamosan szeptemberben megkezdődött egy fal építése a calais-i kikötő körüli kerítés meghosszabbításaként annak érdekében, hogy a táborlakók ne tudják megközelíteni a kikötőhöz vezető utat.

Kapcsolódók

Kimaradt?