Az első értékelések szerint Clinton nyerte az első elnökjelölti vitát

Az amerikai sajtó első értékelései szerint a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton szerepelt jobban az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitájában

Clinton védekezésre kényszerítette a republikánus elnökjelölt Donald Trumpot, Trump védekezésre kényszerítette Clintont, Trump unottan válaszolgatott, de nemegyszer agresszív lett, Clinton válasz nélkül hagyott lényeges kérdéseket, Trump a saját híveit megerősítette, de az ingadozó szavazókat valószínűleg eltántorította - ezek az első értékelések az amerikai médiában. 

A CNN hírtelevízió és az ORC nevű közvélemény-kutató első felmérése szerint a vitán a nézők 62 százaléka szerint Clinton szerepelt jobban, és csak 27 százalék látta úgy, hogy Donald Trump nyerte az első vitát.

Fox News, CNN: Trump erősebb volt gazdaságpolitikai kérdésekben

Általában az a vélemény alakult ki a kommentátorokban és az elemzőkben, hogy Hillary Clinton jobban állta a sarat, mint Donald Trump, bár mind a Fox televízióban, mind a CNN hírtelevízióban megszólaló kommentátorok úgy látták, hogy a gazdaságpolitikai kérdésekben és az afroamerikaiakkal kapcsolatos problémák megítélésében Donald Trump volt a jobb és a meggyőzőbb, míg a külpolitikai és nemzetbiztonsági ügyek megvitatásában Hillary Clinton csillogtatta jobban a felkészültségét. 

Washington Post: Clinton nagyon felkészült volt

A The Washington Post című lap szerint Trump agresszívan Clintont tette felelőssé az ország bajaiért, ám nemegyszer mégis ő kényszerült védekezésre, amikor Clinton rasszizmussal vádolta meg őt, vagy a vállalatbirodalma miatti potenciális összeférhetetlenségre utalt. Ám a CNN hangsúlyosan észrevételezte, hogy Clinton egész egyszerűen nem reagált, amikor Trump előállt azzal, hogy nem ő, hanem éppen Clinton két bizalmas munkatársa kezdte terjeszteni az információt még a 2008-as elnökválasztási kampányban arról, hogy Barack Obama valószínűleg nem az Egyesült Államokban született. "Hillary Clinton nem volt tökéletes, de nem meglepő módon jól felkészült volt. (...) Nem sikerült ilyen nagyszerűen Donald Trumpnak" - szögezi le legfrissebb kommentárjában a The Washington Post. 

New York Times: Hillary uralta a vita második felét

„Hillary Clinton óvatosból epés lett" - írja a The New York Times című lap (amely 18 fős csapatot állított fel a vitában elhangzó tények ellenőrzésére) -, hozzátéve, hogy a demokraták elnökjelöltje a műsorvezető némi segítségével a vita második felében erősödött meg. A lap tényeket ellenőrző csapata egyébként úgy találta, hogy Trump gyakrabban "bánt nagyvonalúan" a tényekkel, mint Clinton. A Times szerint a vita első félóráját - amely a gazdaságról szólt - egyértelműen Trump nyerte meg, mert Clinton védekezésre kényszerült, és Trumpnak sikerült úgy beállítania őt, mint akit az eddigi politikai tapasztalatai inkább sérülékennyé tesznek, mint erőssé. "Trump szenvedélyesnek látszott, Clinton modorosnak" -írja a lap. Hozzáteszi viszont, hogy Trump a vita második felében már nem tartotta ezt a lendületet, és ezzel átadta a terepet Clintonnak. A Times szerint mindazonáltal a nemzetbiztonságról szóló vitát egyértelműen Hillary Clinton uralta. 

Wall Street Journal: Trump megerősítette saját táborát

A The Wall Street Journal című lap szerint teljesítményével Trump a saját táborát megerősítette, ám az ingadozókat és a még bizonytalan szavazókat valószínűleg nem sikerült megnyernie magának.

Kapcsolódók

Kimaradt?