Gyűjtés indult a víz alá került legrégebbi amerikai magyar település megsegítésére

Sürgős támogatásra van szüksége Árpádhonnak, az Egyesült Államok legrégebbi magyar településének.

A Louisiana államban található Árpádhon az Egyesült Államok legrégebbi, magyarok alapította települése. Az Albany-tól délre, Livingston megyében fekvő Árpádhon lakóit súlyosan érintette a Baton Rouge térségét augusztusban végigpusztító árvíz. Az amerikai és nemzetközi média által mostohán kezelt településre három nap alatt háromnegyed méter csapadék esett, több mint 120 centiméter magasan állt a házakban és a Magyar Klubban a szennyvíz. 2600 család él még mindig menhelyen; sok ház vált lakhatatlanná és az érintett családok sajnos nem részesülnek FEMA támogatásban, mert a környék nem esik a hivatalos ártérbe.

A New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) adománygyűjtést indított a Magyar Klub helyrehozására. Az Árpádhon Hungarian Settlement Cultural Association (Árpádhon Magyar Település Kulturális Egyesület – AHSCA) nem részesül állami támogatásban, így csak Amerika és a világ magyarságának segítségével tud ismét lábra állni.

A HHRF kapcsolatban áll a Klub vezetőségével. A tőlük kapott információk szerint az október elsejére tervezett Aratóünnepre előkészített, a Magyar Klub székházában raktározott élelmiszer és felszerelés az árvíz áldozatául estek, így az egyesület nem tudja megtartani azt az eseményt, amelytől a Magyar Klub éves költségvetésének ($7,000) összegyűjtését remélte. Az ipari méretű hűtőszekrény ($4,000), kályha ($3,000), fagyasztó ($2,000) és a hangosító berendezés ($1,000) ugyancsak tönkrement és újat kell vásárolni, így az újrainduláshoz szükséges összeg eléri a 17,000 amerikai dollárt. A termek és a ház kifestésére, a több mint 100 éves bútorok restaurálására pedig további összegre lesz szükség. 

A HHRF olyan igazolást állít ki az Árpádhon Alapba küldött adományról, amellyel az adományzó levonhatja adóalapjából az összeget. 

Az 1896-ban alapított Árpádhon Louisiana állambeli Livingston megye területén helyezkedik el. A helybeli fűrészmalom a kivágott fenyőfák területét részletre és igen kedvező áron adta a munkásainak. Így alaptőke nélkül földhöz juthattak az északról jött magyar bányászok, ill. vasgyári munkások. 1935-re több mint 350 család 1500 ember élt ezen a területen, s még ma is legalább 300 a magyar származásuk létszáma. 

Kimaradt?