Minden, amit az amerikai elnökjelöltek vitájáról tudni kell

Három televíziós vitán mérkőzik meg Hillary Clinton és Donald Trump, az amerikai elnökválasztás két jelöltje.

Jövő hétfőn a New York államban található Hofstra Egyetemen helyi idő szerint este 9 órától (minden vita romániai idő szerint kedd hajnali 4 órakor kezdődik – szerk. megj.) tartják az amerikai elnökválasztás két jelöltjének első televíziós vitáját – írja az Election Central 2016 című honlap.

A demokrata Hillary Clinton és a republikánus Donald Trump első „összecsapását” az NBC Nightly News műsorvezetője, Lester Holt vezeti le, és élőben közvetíti a legtöbb országos lefedettségű amerikai tévécsatorna (C-SPAN, ABC, CBS, FOX and NBC, CNN, Fox News és MSNBC).

A kampánystábok által egyeztetett szabályok szerint a vitát hat 15 perces részre osztják, és a jelöltek a moderátor által egy héttel korábban megküldött témákban vívhatnak szópárbajt. Minden egyes témát a műsorvezető egy kérdéssel vezet fel, és a vitázóknak 2 perc áll majd a rendelkezésükre kifejteni álláspontjukat. Ezt követően válaszolhatnak egymás felvetéseire, és a moderátor felügyelete alatt nyíltan ütköztethetik véleményüket.

Október 4-én az alelnökjelöltek – a demokrata Tim Kaine és a republikánus Mike Pence – „lépnek pástra” a Virginia állabeli Farmville-ben található Longwood Egyetemen CNBC-s Elaine Quijano felügyelete alatt. Ezt a vitát kilenc darab 10 perces szegmensre osztják, és nagyjából az elnökjelölteknél is felállított szabályok szerint ütköztethetik álláspontjukat.

Október 9-én ismét Hillary Clinton és Donald Trump kerül rivaldafénybe a St. Louis-i Washington Egyetemen két tévés személyiség – Martha Raddatz (ABC) és Andreson Cooper (CNN) – irányítása alatt. Ebben a vitában szerepet kapnak a nézőtéren ülők is, akik a rendelkezésre álló idő felében személyesen tehetnek fel kérdéseket az elnökjelölteknek.  A résztvevőket a Gallup Intézet választja ki a bizonytalan szavazók közül. Az est második felében a két műsorvezető a közösségi médiákban kapott kérdések közül szegeznek neki egy párat Clintonnak és Trumpnak.

Az elnökjelöltek utolsó vitáját október 19-én rendezik a las vegasi Nevada Egyetemen Chris Wallace (Fox News) moderálásával. Ennek a vitának a felépítése hasonló lesz az elsőéhez.

A vitákat elsősorban a vendéglátó egyetemek diákjai és tanárai tekinthetik meg a helyszínen. A nagy érdeklődésre való tekintettel közülük is sorsolással döntik el azt, hogy ki kap belépőt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?