Assange feladná magát, ha megkegyelmeznek az informátorának

Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója felajánlotta, hogy feladja magát az Egyesült Államoknak, ha Barack Obama amerikai elnök megkegyelmezne "informátorának", Bradley Manningnek.

A CNN hírtelevízió szerint a Wikileaks ilyen értelmű üzenete jelent meg csütörtökön a portál Twitter-oldalán. "Ha Obama kegyelemben részesíti Manninget, Assange beleegyezik abba, hogy amerikai börtönbe menjen, annak ellenére, hogy ez egyértelműen törvénytelen" – olvasható a posztban.

 

Assange ügyvédje, Barry Pollack megerősítette a CNN-nek, hogy az ügyletnek része lenneManning szabadon engedése. Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem kapott semmilyen hivatalos ajánlatot Assange-tól.

Bradley Manninget 2013-ban ítélték 35 évi szabadságvesztésre, mert átadott a Wikileaksnek 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt. Egy kansasi katonai börtönben raboskodik. A 28 éves Bradley Manning tavalyelőtt megváltoztatta a keresztnevét Chelsea-re, a washingtoni katonai fellebbviteli bíróság pedig elismerte nőnek, ezért a CNN híradásában is új nevén, Chelsea Manningként szerepel.

Címlapi illusztrációnk forrása: telegraph.co.uk

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?