Európa jövőjéről vitáznak pénteken az EU állam- és kormányfői

Csúcstalálkozót tartanak pénteken Pozsonyban az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői. Az Európa jövőjéről folytatott tanácskozáson 27 uniós tagország képviselteti magát, Nagy-Britannia immár nem.

Egynapos informális csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió (EU) tagországainak  állam- és kormányfői  ma  Pozsonyban. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. Az informális csúcson - amilyenhez hasonló legutóbb 2007-ben a lisszaboni szerződés aláírásakor volt - 27 uniós tagország képviselteti magát, a találkozón Nagy-Britannia vezetői nem lesznek jelen.

A csúcstalálkozó az EU jövőjéről folytatandó, nyílt és közvetlen párbeszédre kíván lehetőséget adni a tagországok vezetőinek. A fórum várható legfontosabb témái:

  • az unió állapota és jövője
  • a migráció problémaköre
  • a biztonsági kihívások és a terrorizmus elleni harc
  • a gazdasági és szociális biztonság
  • a foglalkoztatottság növelésének lehetőségei
  • a brexit utáni unió kérdései

A csúcstalálkozó időrendben három szakaszból áll, várhatóan ennek alapján vitatják meg az egyes témákat is. Hol és hová tart jelenleg az unió, illetve milyen válaszokat lehet és kell adni az uniós polgárok EU-val szembeni bizalomvesztésének jelenségére - ez lesz a csúcs első, délelőtti témája.

A találkozó második szakaszában a résztvevők egy dunai sétahajózáson vesznek részt, melyen a Brexit utáni gyakorlati teendőket vitatják meg. A harmadik panel az EU következő fél évének gyakorlati tennivalóiról szól majd. A találkozót a résztvevők sajtótájékoztatói zárják este fél héttől.

Kimaradt?