Referendumot tartanak október 2-án a menedékkérők befogadásról egy francia településen

Referendumot írt ki október 2-ra a délkelet-franciaországi Allex polgármestere, miután az állam a helyiek megkérdezése nélkül ötven menedékkérőt tervez áttelepíteni a calais-i migránstáborból a 2500 lakosú településre - adta hírül csütörtökön a France2 francia közszolgálati televízió.

A tudósítás szerint a legutóbbi nyilvános önkormányzati ülésen heves vita alakult ki a menekültek befogadásáról, amiről a helyi prefektúra néhány nappal korábban döntött. A köztévében megszólaltatott ellenzők elsősorban a magas munkanélküliség miatt tartanak attól, hogy a külföldiek érkezése feszültséget teremt a környéken. 

Az ötven menedékkérőt a prefektúra egy néhány hónapja bezárt, korábban alkoholbetegek kezelésére használt egészségügyi létesítményben kívánja elhelyezni, amely a településtől két kilométerre található, és jelenleg üresen áll. 

Múlt szombaton a polgármesteri hivatal előtt két nagy csoport tüntetett: a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front megyei tagjai a menekültek befogadása ellen emeltek szót, míg velük szemben a migránsok áthelyezését támogatók gyülekeztek. Gérard Crozier jobboldali polgármester a köztelevíziónak elmondta: nem az a lényeg, hogy ellene vagy mellette vannak a helyiek, hanem az, hogy megkérdezzék a véleményüket.

A prefektúra, az állam helyi képviselete jelezte, hogy az október 2-i népszavazás eredménye nem kötelezi semmire, miután annak nincs jogi következménye, s az elsősorban afrikai és közel-keleti menedékkérőket még a hónap vége előtt áttelepítik Calais-ból.  

A Le Figaro című napilap kedden hozta nyilvánosságra azt a belügyminisztériumi dokumentumot, amely szerint a tárca a helyi önkormányzatok bevonása nélkül felmérte és összeírta azokat az üres vidéki létesítményeket, ahol elhelyezhetők lennének a calais-i sátortábor lakói. 

A kormány szerint közel 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen az észak-franciaországi kikötőváros határában "dzsungelnek" is nevezett, nem hivatalos menekülttábor.

Párizst és Korzikát kivéve - ahol legmagasabb a külföldiek aránya - a kormány valamennyi régióban létre kíván hozni új befogadó központokat. A belügyi tárca korábban egyeztetést ígért, de miután ez elmaradt, az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy "több száz mini-Calais-t" akar létrehozni az országban.

Kimaradt?