Kvótareferendum: baloldali városokban lesznek a migránstelepek?

A kvótanépszavazás nem párt-, hanem nemzeti ügy, "ne kockáztassuk Magyarország jövőjét" - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn a parlamentben, az őszi ülésszakot megnyitó napirendi előtti felszólalásában, amelyben jórészt a migrációról és az október 2-i referendumról beszélt.

A népszavazás céljának Magyarország megvédését nevezte, rögzítve: Magyarország büszke lehet arra, hogy az egyetlen európai állam, ahol az emberek népszavazáson elmondhatják a véleményüket. A referendum - mondta a kormányfő - nemzeti ügy, ebben a kérdésben nincs jobb- vagy baloldal, csak magyar emberek és magyar jövő van, "nincs pártügy, csak pártok felett álló nemzeti ügy". Hangsúlyozta azt is: sokat dolgoztak és küzdöttek, hogy végre megint legyen jövője az országnak, ezért azt kérte, „ne kockáztassuk Magyarország jövőjét”.

Leboltolják Zuglóval, Salgótarjánnal, Szegeddel?

„A kvótanépszavazással meg akarjuk változtatni a brüsszeli bizottság által már meghozott döntéseket", amelyek közül kiemelte: felső határ nélküli, automatikus bevándorlószétosztási mechanizmust akarnak megvalósítani, és könnyítenék a családegyesítés folyamatát. Brüsszelnek azonban ez sem elég - folytatta -, "cselre készülnek", mert ha nem boldogulnának a nemzetállamokkal, akkor majd boldogulnak a baloldali városokkal, hogy majd azok befogadják a migránsokat. "Ha nem boldogulnak Magyarországgal és Budapesttel, akkor majd leboltolják Zuglóval, Salgótarjánnal vagy Szegeddel, (...) most fog eldőlni, lesznek-e, és ha igen, hol lesznek migránstelepek" - mondta Orbán Viktor, aki ezért a baloldali vezetésű településeken élőknek is azt tanácsolta, hogy menjenek el szavazni október 2-án. A kvótareferendum nemcsak egy országos népszavazás, hanem 3200 helyi népszavazás is, mert Brüsszel terve nemcsak az országot fenyegeti, hanem a településeket is - fogalmazott a miniszterelnök.

A jóindulat nem mentség

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a modernkori népvándorlás eredményeként Nyugat-Európában az élet részévé vált a terror és az erőszak. A terror beköltözött Európába - mondta, példaként említve a nizzai és a németországi kisvárosokban történt terrorcselekményeket. Ami Belgiumban, Franciaországban, Németországban megtörténhetett, az bárhol megtörténhet az Európai Unióban - hangsúlyozta. Szerinte nem véletlenül recseg Európa hagyományos politikai ácsolata, a bajt azok a pártok és kormányok okozták, amelyek naivitással válaszoltak a bevándorlás által okozott kihívásokra.

A kormányfő hibának tartja, hogy Brüsszel naivitással válaszolt ezekre a kihívásokra, és szerinte erre a jóindulat sem mentség. "A naiv politika bódulatot okoz, elveszi a cselekvőképességünket, és végül bajt hoz a fejünkre. Ma ez a naivitás Brüsszelben általános" - fogalmazott. Hozzátette: Brüsszelt ködként üli meg a hiú remény, hogy a dolgok maguktól visszazökkenek a korábbi jómódú és biztonságos állapotukba. Azt gondolják - folytatta -, hogy a 440 milliós Európának meg sem kottyan néhány milliónyi muszlim migráns. „Tévednek. Ez a remény hiú ábránd, délibáb és naiv önáltatás, a dolgok maguktól nem javulnak meg, hanem súlyosbodnak" - hangoztatta.

„Az igazi mérkőzés még előttünk áll”

Orbán Viktor úgy összegzett: az Európai Uniónak fel kell végre ébrednie. A miniszterelnök ezért - mint mondta - a pozsonyi EU-csúcson is fel fog lépni "a naiv és veszélyes" bevándorláspolitika ellen, amely helyett reális, valóságismereten alapuló, erőt felmutató önvédelmi migránspolitikát javasol. A brüsszeli politika ugyanis civilizációs katasztrófához vezet - indokolta -, amely lassan, de feltartóztathatatlanul halad, és "úgy veszíthetjük el európai értékeinket, mivoltunkat, ahogyan a békát főzik meg a lassan felforrósodó vízben". Egyre több lesz a muszlim, és Európára többé nem lehet ráismerni - vetítette előre, jelezve, "ha most nem leszünk képesek változtatni, akkor (...) matematikai pontossággal meg tudjuk mondani, milyenek lesznek Európa nagyvárosai két-három évtized múlva".„Amit eddig láttunk a népvándorlásból, csak a bemelegítő körök voltak, az igazi mérkőzés még előttünk áll" - hívta fel a figyelmet, utalva a várható jelentős afrikai népességnövekedésre.

Azt is hangoztatta ugyanakkor, hogy a migránsok maguk is áldozatok, a helyi konfliktusok és a hamis ígéretekkel kecsegtető politika áldozatai. Szerinte azonban a magyar migrációs politika az észszerűsége mellett erkölcsileg is megalapozott, hiszen "nincs kő a szívünk helyén". A segítséget kell odavinni, ahonnan a bevándorlók jönnek, nem pedig a bajt idehozni - fogalmazta meg a magyar álláspontot. Kijelentette továbbá: a tagállamok szintjén kell megerősíteni az Európai Uniót, annak alapját ugyanis a tagállamok és nem a brüsszeli intézmények adják. "Térjünk vissza a nemzetek Európája koncepcióhoz" - szavai szerint ez lesz a magyar javaslat a szlovák fővárosban, az uniós csúcson.

A kormányfő hangsúlyozta: gazdaságilag is meg kell erősíteni a közösséget, amelynek versenyképessége globális szinten hatalmasat csökkent az elmúlt évtizedben. Nem kilépni akarunk, hanem meg akarjuk javítani - mondta az unióról, hozzátéve: ma a magyarok és a lengyelek hisznek leginkább az EU-ban. Jelezte, Magyarország egy európai hadsereg felállításának gondolatát is támogatja.

Nekünk nem London, Brüsszel okoz fejtörést

A miniszterelnök kitért a Brexitre is, úgy fogalmazva: nem az uniós kilépés mellett szavazó Nagy-Britanniáért kell aggódni, mert a világ hatodik legnagyobb gazdaságával rendelkező ország biztos lábakon áll, és tudja, mit akar. „Nekünk nem London okozza a fejtörést, hanem Brüsszel" - fogalmazott, hozzátéve, értelmezése szerint a Brexit "az európai politika kudarca, Brüsszel csődje". 

Orbán Viktor azt is szóvá tette, hogy az EU önvizsgálat helyett a sértődöttet játssza, holott az uniós vezetőknek minden eszközük megvolt ahhoz, hogy együtt tartsák az európai közösséget. Megjegyezte, "népszerű és olcsó dolog lenne elverni a port" Jean-Claude Junckeren, az Európai Bizottság elnökén - akinek kinevezését Magyarország nem is támogatta -, de most nem belső leszámolásra, hanem értelmes vitákra, azok értelmes lezárására és egységre van szükség Európában. A kormányfő szerint nemcsak a britek elégedetlenek, hanem egész Európa "vitatkozik, ágál és forrong".

MSZP: az unió nem akadálya, hanem megoldása a menekültválságnak 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője távolmaradásra szólított fel a kvótareferendumtól hétfőn, a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva. Azt mondta, hogy  Orbán Viktor szavaival ellentétben az európai közösség nem akadálya, hanem potenciális és egyedüli megoldása a problémáknak.  

Korruptnak és magyarellenesnek minősítette a kormány politikáját, és úgy fogalmazott: sem a magyar népszavazás, sem a külön utas politika nem oldja meg a menekültválságot. Tóth Bertalan aljas hazugságnak nevezte az Európai Bizottság hibáztatását a menekültválsággal kapcsolatban, mondván, javaslatukat - amelyről önállóan nem hozhat döntést a testület - a magyar parlament 95 százaléka elutasította. Mivel mind az Európai Bizottság elnöke, mind a német kancellár egy pártcsaládban ül az unióban a magyar kormánypártokkal, ezért szerinte Orbán Viktornak az Európai Néppárt tagjait kellene meggyőznie a politikájáról. 

Kijelentette azt is: milliárdos orosz, szír, afgán, iráni gazdasági bevándorlóknak értékesítették a letelepedési kötvényeket, amelynek százmilliárdos haszna a kabinethez közel álló üzletemberekhez került, nem az államkasszába. Megjegyezte: uniós tagság nélkül ezen üzletembereknek sem érte volna meg letelepedési kötvényt venni, valamint azt is leszögezte: ugyanezen ügylet a török-szír határon szerinte emberkereskedelem lenne. A politikus szerint a kormányfő nem a valóságról beszélt. Hozzátette: Magyarországon négymillió ember él a létminimum alatt és több százezren dolgoznak közmunkában. Szerinte a kormány oktatás- és foglalkoztatáspolitikájának kudarca a százezer betöltetlen álláshely és a kivándorlók jelentős száma. A miniszterelnöknek válaszolva annak adott hangot: az uniós források "az önök álmainak megvalósítására" mennek, "Mengyi Rolandok lopják el", a kormányfő pedig tudja, hogy ennek a világnak előbb-utóbb vége lesz, ennek megy elébe, belülről bomlasztva az Európai Uniót.  

Az adóemeléseket, a többi között a benzin árának emelését is a miniszterelnök szemére vetette, és kijelentette azt is: a környező országok sorra hagynak le minket versenyképességben.

Jobbik: aki nem lép egyszerre, húsz migránst kap estére?

A Jobbik elnöke az október 2-i kvótareferendumon való részvétel és a nem szavazat mellett érvelt a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva. Vona Gábor a miniszterelnök baloldali vezetésű településekhez intézett szavait ugyanakkor nem tartotta elegánsnak és azt mondta, lassan eljutnak oda, hogy aki nem lép egyszerre, húsz migránst kap estére. A jobbikos politikus úgy látta: a voksolásnak egyetlen, valódi tétje van, hogy jogilag érvényes lesz vagy sem. Kiemelte: ha érvényes és eredményes lesz, valamilyen törvénymódosításra, vagy alaptörvény-módosításra lesz szükség, és visszakerülnek oda, amit már tavasszal javasolt a Jobbik - jegyezte meg az ellenzéki politikus. 

Ugyanakkor ha nem lesz érvényes a népszavazás, Brüsszelnek aduászt adnak a kezébe, papírja lesz róla, hogy Magyarország jogi értelemben nem utasította el a kvóták bevezetését. Ez óriási veszély, és ha mégis bekövetkezik, akkor az a kormányfő felelőtlenségének lesz köszönhető. Ebben az esetben a miniszterelnök felelőssége az, hogy mondjon le - jelentette ki Vona Gábor. A Jobbik elnöke hozzátette: egyetértenek azzal, az Európai Unión belül Magyarországnak kötelessége, feladata, felelőssége van. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy lehet, hogy Nyugat-Európa bizonyos értelemben menthetetlen. Nyugat-Európában a multikulturalizmus már valóság - állapította meg, hozzátéve: már nem az kérdés, multikulturális társadalomban éljenek-e vagy sem, hanem, hogy hogyan lehet ilyen társadalomban élni.

Kelet-Közép-Európában ugyanakkor még megvan a lehetőség a választásra - mutatott rá a pártelnök, aki kitért arra, hogy a V4-ek jelentősége a jövőben egyre inkább fel fog értékelődni. Kiemelte: egyetértenek, hogy a kvótát el kell utasítani, és a multikulturális társadalom ideája nem kívánatos Magyarországon, és azzal is, hogy bizonyos baloldali politikusok megnyilvánulásai e téren felérnek a hazaárulással. Ugyanakkor szerinte a migránsáradat témája a kormányfőnek egy olyan arab varázsszőnyeg, amire felpattan és felrepül a felhők fölé, hogy ne kelljen látnia a magyar valóságot. Ha éppen leszáll vele, akkor alásöpri az oktatás, az egészségügy és a korrupció problémáit. "Amíg Ön Brüsszelben Savoyai Jenőt játszik, addig a katonái szétlopják az országot" - fogalmazott.

KDNP: a migránsinvázió veszélyezteti a kormány sikereit

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a migránsinvázió veszélyezteti mindazt, amit elértek a foglalkoztatás, a bérnövekedés és általában a biztonság területén. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva kitért arra, hogy az európai keresztény és zsidó vallás értékei nem csupán a vallásos emberek tulajdona. Ezt minden európai a gyökerek miatt "akarva-akaratlanul" vallja, még ha szekularizált világban él is - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus, aki kiemelte a saját és a másik ember életének tiszteletét, védelmét, annak sérthetetlen voltát. Ha ez a gondolat jelen van, nem lehet elfogadni egy olyan kultúrát, amelyik az életet nem tiszteli - rögzítette Harrach Péter. Hozzátette: ugyanakkor, ha egy idegen kultúrából érkezett ember elfogadja a törvényeinket, szokásainkat, azzal nincs gond. A tömeggel, amely képtelen integrálódni, azzal van baj - mondta. 

Önvédelemre van szükség, és a határvédelem ezt jelenti - húzta alá, rámutatva: az önvédelemnek hatékonynak, de egyúttal emberségesnek is kell lennie. Harrach Péter kitért arra, hogy a kormány megállapodást kötött a karitatív szervezetekkel. Az üldözöttek védelme emellett saját hazájukban is fontos feladat. Megjegyezte: az érintett keresztény közösségek nem betelepülők, előbb éltek ott, mint más kultúrák képviselői. A védelmüket konkrét eszközökkel szeretnék segíteni - jelezte, és kitért arra, hogy Irakban, Szíriában kórház, iskola létrehozásán dolgoznak. Utóbbiban ezer gyermeket lehet majd nevelni. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?