A kétnyelvű táblákat kér az MKP a Most-Híd-as közlekedési minisztertől

A kétnyelvű - szlovák és magyar - közlekedési tájékoztatás bevezetésére tesz javaslatokat a Magyar Közösség Pártja (MKP) a szlovákiai közlekedési miniszternek - jelentette be a felvidéki magyar párt vezetése szerdai sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

A szlovákiai kisebbségi nyelvhasználati törvény 2011-es módosításakor olyan szakmai hibákat követtek el, amelyek következtében nem vált gyakorlattá, csupán kihasználatlan lehetőség maradt a vasútállomások neveinek és más tájékoztató feliratoknak a kétnyelvűvé tétele - mutatott rá Menyhárt József, az MKP elnöke. Hozzátette: mostani kezdeményezésük egyebek mellett ennek a máig fennálló helyzetnek a rendezését célozza, néhány általuk kidolgozott törvénymódosítási javaslattal. Ennek jogszabályba foglalt változatát szerdán elküldik Érsek Árpádnak, a Most-Híd párt jelöltjeként augusztusban kinevezett közlekedési miniszternek, akitől azt várják, hogy a javaslatokat vegye bele abba a törvénymódosítási javaslatba, amelyet a szlovák-magyar vegyespárt a közeljövőben szeretne elfogadtatni a szlovák törvényhozásban.

Horony Ákos, a párt jogi szakértője elmondta: azt szeretnék, hogy olyan törvényi szabályozást fogadjon el a pozsonyi parlament, amely egyebek mellett automatikussá teszi a kétnyelvű tájékoztató feliratok kihelyezését az érintett településeken, valamint azt is, hogy a kétnyelvű közlekedési tájékoztatás ne korlátozódjon egyetlen táblára, s a kihelyezés költségeit ne az önkormányzatoknak kelljen viselniük. Nagy Dávid, az MKP másik jogi szakértője hozzáfűzte: javaslataik a vasúti közlekedésben megjelenő tájékoztató feliratok mellett a közúti közlekedési táblák és az autóbuszállomások, megállók, kikötők és repülőterek esetében, illetve a településrészek, járások és megyék megjelöléseinél is biztosítanák a kétnyelvűséget. Horony Ákos megjegyezte: a tárca élén történt csere óriási lehetőség, annál is inkább, mert a kétnyelvűsítéshez vezető döntések egy részéhez törvénymódosítás sem szükséges, mert azokat a miniszter saját hatáskörében is módosíthatja.

Menyhárt József, a felvidéki magyar párt elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: az MKP a közlekedési kétnyelvűség gyakorlati megvalósítása ügyében még az ősz folyamán széles körű magyar-magyar párbeszédre lehetőséget adó szakmai-politikai fórumot is tervez. Ennek formájáról és időpontjáról a párt vezetősége legközelebbi ülésén dönt.

Kapcsolódók

Kimaradt?