Nem mehetett el Koszovóba Tomislav Nikolic szerb elnök

Koszovó nem engedélyezi a beutazást Tomislav Nikolic szerb elnök számára – erősítette meg szombaton Hajredin Kuci koszovói miniszterelnök-helyettes. A szerb államfő hétfőn részt szeretett volna venni a szerb ortodox egyház koszovói karácsonyi ünnepségén.

Kuci elmondta, hogy Nikolic csak akkor utazhat be Koszovóba, ha viszonzásképpen koszovói albán politikusok is meglátogathatják Dél-Szerbiában élő albán honfitársaikat.tomislav-nikolic-kursumlija

Tomislav Nikolic pénteken felpanaszolta, hogy az Európai Unió jogi és igazságügyi missziója (EULEX) képtelen megszervezni tervezett látogatását a Pristina közelében fekvő Gracanica középkori szerb kolostorába. Szerinte ez a nemzetközileg garantált utazási szabadság megsértését jelenti.

Nikolicot Koszovóban szerb nacionalistaként tartják számon. Nemrég azt javasolta, hogy hozzanak létre egy szerb államot Koszovón belül, amit Pristina, az Egyesült Államok és az EU egyaránt elutasított. Koszovó 2008 februárjáig hivatalosan Szerbia egyik tartománya volt, a pristinai parlament akkor kiáltotta ki a függetlenséget. Koszovóban a szerbek az össznépesség kevesebb mint 10 százalékát teszik ki.

Kimaradt?