A mecsetek jogi helyzetét rendezik Albániában

25 év után idén rendezni kezdik azon egyházi épületek jogi helyzetét, amelyek korábban nem hivatalosan működtek Albániában.

A feladatot az Informális Területek Legalizációjának, Urbanizációjának és Integrációjának Ügynöksége látja el. Artan Lame igazgató szerint márciustól országszerte 957 telek vár a törvényesítésre, ezek többsége mecset.

A folyamat nyáron indult el, amikor három mecset helyzetét rendezték a fővárosban. Az épületeket engedély nélkül építették állami területre a kilencvenes években, formálisan senki tulajdonát nem képezték – albán törvény szerint azonban mind az Albán Muzulmán Közösség vagyonát gyarapítják.

Ylli Gurra, a tiranai muzulmán közösség vezetője azt nyilatkozta, a területek árát kifizetik. A folyamatot támogatják, csak a főváros környékén harminc olyan mecset működik még, ami törvényesítést igényel. Felhívta a figyelmet arra, a legalizálás következményeképpen az Albán Muzulmán Közösség felelőssége lesz, hogy mi történik a mecsetekben, ez pedig azért fontos, mert a radikalizálódás jelei megmutatkoztak több esetben is.

2014 márciusában valóban letartóztattak hét embert, köztük két imámot, akiket azóta terrorizmussal vádoltak, mert az Iszlám Államnak toboroztak harcosokat.

A 2011-es népszámlálás szerint a hárommilliós ország körülbelül fele muzulmán.

Kimaradt?