Kvótareferendum: hétfőtől küldik ki a levélcsomagokat a levélben szavazóknak

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőtől kezdi meg a mintegy 264 ezer levélcsomag kiküldését a levélben szavazóknak - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel.

Az októberi országos népszavazáson azok a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, akik élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt, vagy azóta regisztrált, nem kell újra kérnie a regisztrációt.

A választópolgárok eldönthették, hogyan kívánják átvenni az országos népszavazás szavazólapját is tartalmazó levélcsomagot: eddig mintegy 224 ezren kérték, hogy (magyarországi vagy külföldi címre) levélben küldjék ki nekik, ezeket a küldeményeket az NVI hétfőn adja át a Magyar Postának.

Azt a mintegy 40 ezer levélcsomagot, amelyeknek az átvételét személyesen kérték a választópolgárok, a következő napokban juttatják el a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, és a tárca szállítja ki azokat a külképviseletekre.

A levélcsomagban egy tájékoztatót találnak a választópolgárok, valamint egy azonosító nyilatkozatot, amelyet összevetnek a választópolgárnak a nyilvántartásban szereplő adataival. A nyilatkozat csak akkor érvényes, ha azt a választó aláírja. A levélcsomag tartalmazza a szavazólapot, valamint a kis borítékot a szavazólapnak, illetve a nagy borítékot a szavazólapot tartalmazó borítéknak és a nyilatkozatnak.

A nagy borítékot - ahogyan a 2014-es országgyűlési választáson is - biztonsági ragasztócsíkkal kell leragasztani (amely szintén a küldemény része), így abból nem lehet sérülésmentesen szavazatot kivenni vagy beletenni.

A levélben leadott szavazatoknak postán a választást megelőző szombat éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez, de lehetőség van a szavazatot leadni külképviseleten, illetve egyéni választókerületi székhelyen is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?