Francia bíróság: szabadságjogokat sért a burkini-tilalom

A legfőbb francia közigazgatási bíróság felfüggesztette az ellentmondásos burkini-tilalmat Villeneuve-Loubet városában - írja a BBC.

A bíróságon elhangzott, hogy a tilalom „súlyosan, illegálisan sértette meg a szabadságjogokat: korlátozta a szabad mozgáshoz való jogot, a vallásszabadságot, és az egyéni szabadságjogokat is”.

Az ítélet dominóeffektust idézhet elő, hiszen más 30 városban is hasonló vizsgálatot indítottak a burkini-tilalom ügyében. A bíróság a végső döntését csak később hozza meg a tiltásokkal kapcsolatban, de a BBC a bíróság előtt azt tudta meg az egyik résztvevő ügyvédtől, hogy akit megbírságoltak a burkini viseletéért, az visszakövetelheti a pénzét.

A francia államtanács, vagyis a legfőbb közigazgatási bírósági szerv csütörtökön indított vizsgálatot annak megállapítására, jogszerűek-e a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó, immár legalább tizenöt francia település által bevezetett tilalom. A kérdés hetek óta heves indulatokat vált ki Franciaországban.

A burkini körüli vita csak tovább éleződött, miután Nizza strandján négy fegyveres rendőr körbevett egy turbánt és hosszú ujjú pólót viselő nőt, és ráparancsoltak, hogy vetkőzzön.

Kapcsolódók

Kimaradt?