Hackertámadás érhette amerikai médiaszervezetek újságíróit

Nyomozást indított a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és több más amerikai biztonsági szolgálat a The New York Times című napilap és más amerikai médiaszervezetek újságíróit ért kibertámadások ügyében, amelyeket feltehetően az orosz hírszerzésnek dolgozó hackerek hajtottak végre - jelentette a CNN, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Utóbbiak szerint orosz hackerek amerikai médiaszervezeteket is célba vettek abban támadássorozatban, amelynek keretében a Demokrata Párt adatbázisaiba is behatoltak - jelentette az amerikai hírtelevízió. Az FBI nem kommentálta a CNN értesüléseit, a kiberbűnözés elleni védelemért felelős Secret Service pedig egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség érdeklődésére.

A CNN szerint a behatolásokat az utóbbi hónapokban észlelték, és a The New York Times magánnyomozókat bízott meg, hogy a nemzetbiztonsági illetékesekkel együtt felmérjék a támadások következményeit.

Az elmúlt hetekben több hasonló, a nagy amerikai pártokat érő támadás híre került nyilvánosságra, alig néhány hónappal a november 8-i elnökválasztás előtt.

A hírek szerint kibertámadás érte a Demokrata Párt országos bizottságának, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánystábjának és a párt kongresszusi adománygyűjtő bizottságának szervereit, illetve Donald Trump republikánus elnökjelölt és a Republikánus Párt szervezeteinek számítógép-hálózatát is.

A The New York Times szervereire való behatolás - ha megerősítést is nyer - nem az első eset lesz, amikor külföldi hackerek behatoltak egy amerikai médiaszervezethez. A média ugyanis gyakori célpontja azoknak, akik betekintést akarnak kapni az amerikai belpolitika bugyraiba vagy újságírók után akarnak kémkedni. A Reuters felidézi, hogy 2013-ban egy magát Szíriai Elektronikus Hadseregnek nevező hackercsoport hatolt be a Times magazin és több más médiakiadvány rendszerébe, de ugyanabban az évben kínai támadóknak is sikerült beférkőzniük a Times számítógép-hálózatába.

Kapcsolódók

Kimaradt?