Nagyon rossz hírt kaptak az orosz nyugdíjasok

Oroszországnak nincs pénze arra, hogy idén teljes mértékben indexálja a nyugdíjakat, miután a költségvetési hiány meghaladja a Vlagyimir Putyin államfő által ígért GDP-arányosan 3 százalékos mértéket - jelentette be kedden az orosz miniszterelnök.

"Most nincs pénz nyugdíjemelésre" - mondta Dmitrij Medvegyev miniszterelnök kedden. A nyugdíjasok 2017 januárjában egyszeri juttatásként 5 ezer rubelt (300 lejt) kapnak, az átlagnyugdíj 700 lejnek megfelelő rubel. Ez a költségvetésnek 200 milliárd rubel pluszkiadást jelent majd. Jövőre a nyugdíjakat az idei évre tervezett infláció mértékével, 6 százalékkal emelik. A júliusi infláció 7,1 százalék volt, 2014 márciusa óta a legalacsonyabb.

Oroszországban szeptemberben képviselőházi választásokat tartanak és a kormányzó Egységes Oroszország párt több képviselője célozgatott arra, hogy az idén még lesz egy újabb nyugdíjemelés, amivel a nyugdíjak idei emelkedése elérhette volna a tavalyi infláció mértékét. Tavaly a fogyasztói árak 12,9 százalékkal nőttek, 2008 óta a legnagyobb ütemben, a nyugdíjakat 4 százalékkal emelték.

A kőolaj világpiaci áresése és az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt recesszióba süllyedt az orosz gazdaság, csökkentek az állami bevételek, miközben felgyorsult a fogyasztói árak emelkedése. A 3 százalékos hiányt 50 dolláros idei átlagos olajárra alapozták. Idén eddig az átlagár 40 dollár körüli.

Elemzők szerint az, hogy elmarad a nyugdíjemelés, jó hír az orosz jegybanknak és a gazdaság egészének. Ezzel ugyanis kiesik egy komoly inflációnövelő tényező, ami nagyobb esélyt ad annak, hogy a központi bank kamatot csökkent a gazdaság élénkítése céljából szeptemberben. Az orosz jegybanki alapkamat jelenleg 11 százalék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?