Már csak a Likud erősebb a zsidó telepesek pártjánál


-A A+

Második helyre zárkózott fel a telepesek vallásos nacionalista Habájt Hajehudi (Zsidó Haza) nevű pártja a Likud-Jiszráel Béténu mögé az izraeli közszolgálati rádió megbízásából végzett, csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint.

Ha ma tartanák a választásokat Izraelben, a Habájt Hajehudi tizennyolc mandátumot szerezne, miközben a jelenlegi parlamentben mindössze három képviselője van.telepesek Továbbra is vezet a Likud-Jiszráél Béténu választási koalíciója 35 mandátummal, a harmadik helyen szintén 18 hellyel a Munkapárt található a rádió szerint.

Tizenkilenc nappal a választások előtt megerősödtek a jobboldali pártok. Egy hónapja 65-67 mandátummal csak szerény jobboldali többséget jeleztek a szakértők, de a csütörtöki felmérés idejére együttesen hetvennégyre növelték helyeik számát a 120 tagú izraeli parlamentben.

A közvélemény-kutatás során megkérdezett izraeliek 45 százaléka úgy vélekedett, hogy a két állam, Palesztina és Izrael megteremtése nem oldaná meg a viszályt, velük szemben csak 40 százalék támogatta a kétállami megoldást. A régebbi kutatásokban a lakosság többsége támogatta a "két népnek két államot" gondolatát.

A közvélemény hangulatának változására reagálva Seli Jehimovics, a Munkapárt vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy pártja semmiképpen sem csatlakozna egy Benjámin Netanjahu miniszterelnök által vezetett koalícióhoz a választások után. Kijelentését a Likud-Jiszráél Béténu jobbratolódásával magyarázta.

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X