Életükben először szilvesztereztek az észak-koreaiak

Az életszínvonal emelését nevezte az új év legfontosabb feladatának a kommunista Észak-Korea vezetője, aki először mondott újévi köszöntőt a televízióban. Ilyen üzenet utoljára 19 évvel ezelőtt hangzott el, mert az új vezető, Kim Dzsong Un apja egyszer sem fordult ebben a formában a lakossághoz.art-kimjongun-620x349

A fiatal legfelsőbb vezető a gazdasági ügyekre helyezett hangsúlyon kívül a Dél-Koreával fennálló feszült viszony enyhítését is a kívánalmak közé sorolta. A viszonyt javítani kell a két ország között, de ez nem jelenti azt, hogy nem fontos a hadsereg, Kim Dzsong Un továbbra is nemzeti prioritásnak nevezte a katonai beruházásokat.

Kim a beszédben nem feledkezett meg a rendszer retorikájában megszokott fegyverfejlesztésről, és a tudományos-technológiai forradalomról sem, de nem szólt az ország atomfegyver programjáról, amely a világot leginkább aggasztja. A korábbi évek hasonló, csak a lapokban megjelent újévi üzeneteitől eltérően a politikus most eltekintett az Egyesült Államok elleni kirohanástól.

Phenjanban most először ünnepelték meg az új évet nagy vigassággal, petárdákkal és éjféli tűzijátékkal.

Kimaradt?