Hugo Chávez egészségi állapota „törékeny”

Újabb komplikációk léptek fel december 11-i műtétje után a légúti fertőzéssel küszködő Hugo Chávez venezuelai elnöknél, jelentette be Nicolas Maduro alelnök egy tévéüzenetben vasárnap. Madura azután beszélt a televízióban, hogy meglátogatta a kórházban fekvő államfőt Havannában.

Az alelnök azt mondta, reméli, hogy "fizikai és szellemi erejének köszönhetően Chávez szembeszáll ezzel a nehéz helyzettel", de éreztette, hogy az elnök állapota súlyos.

Az 58 éves Chávez december 11-én már a negyedik sikeres műtéten esett át azóta, hogy 2011 júniusában daganatos betegséget fedeztek fel nála a medence tájékán. Rögtön ezután kapta a felső légúti fertőzést, amely lelassította felépülését. A mostani komplikációk mibenlétét Maduro nem részletezte, de a BBC szerint annyit elmondott, hogy a légúti fertőzéssel kapcsolatosak.chavi

Azt mondta, hogy Chávez állapota "törékeny". Az alelnök közölte, hogy a következő órákban Havannában marad az elnök és családja mellett. A tévében sugárzott felvételen Maduro mellett ült Chávez legidősebb lánya, Rosa, a veje és az igazságügyi miniszter.

Műtétje óta Chávez nem mutatkozott, és nem szólalt meg nyilvánosan. Karácsonykor alelnöke felolvasott tőle egy üzenetet, ebben egyebek között azt kérte, hogy a hadsereg "ügyeljen tovább a nemzet egységére".chavez

Az 1999 óta hatalmon lévő politikus fölényes győzelmet aratott az október közepén rendezett elnökválasztáson. Már régebben kétségessé vált, hogy haza tud-e utazni január 10-i beiktatásáig, harmadik hatéves elnöki mandátumának kezdetéig. Egyelőre sok a kérdés akörül, hogy mi fog történni aznap, ha Chávezt nem lehet beiktatni, írja a BBC.

Diosdado Cabello, a nemzetgyűlés elnöke korábban azt mondta, hogy ebben az esetben a ceremóniát elhalasztják, az ellenzéki vezetők szerint viszont a halasztás alkotmányellenes lenne. Az alkotmány azt mondja ki, hogy ha a beiktatandó ember nem jelenik meg, 30 napon belül új választást kell kiírni. Chávez korábban arra kérte a venezuealaiakat, hogy ha ez megtörténik, szavazzanak Maduróra.

Kimaradt?