Újabb rakétával kísérletezett Észak-Korea

Észak-Korea ballisztikus rakétát bocsátott fel szerdán az ország délnyugati részéből, amely a tengerbe zuhant keleti partvidékén - közölte a dél-koreai hadsereg vezérkara.

Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást.

Április óta Észak-Korea több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Phenjan nemrégiben közelebbről meg nem határozott megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha Dél-Koreába amerikai THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepítenek az év végén. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataiban eltiltotta Phenjant a ballisztikusrakéta-kísérletektől. Tokióban összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, a hadsereg riadókészültségben van, a kormány diplomáciai jegyzékben tiltakozott. Az amerikai külügyi szóvivő azt mondta, Amerika szövetségeseivel együtt kész választ adni Phenjan provokációjára.

Kapcsolódók

Kimaradt?